fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Οι καλοκαιρινές βουτιές στη θάλασσα δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και ένας ιδανικός τρόπος για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενόψει του χειμώνα.

Μάλιστα, το θαλασσινό νερό αποδεικνύεται ο καλύτερος «σύμμαχος» του αναπνευστικού, καθώς είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και άλλα. Πρόκειται για μια σύνθεση που δρα καταλυτικά κατά των λοιμώξεων  και των φλεγμονών του αναπνευστικού και συμβάλλει σημαντικά στην ανανέωση των κυττάρων του ρινικού βλεννογόνου, βοηθά στη φυσική ρευστοποίηση των εκκρίσεων, απομακρύνει μικρόβια, σκόνη και αλλεργιογόνα και ενυδατώνει.

Ειδικά, δε για τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αναπνευστικές λοιμώξεις, η θάλασσα αποτελεί ιδανική λύση και δη με διασκεδαστικό τρόπο. Οι περισσότεροι από μας άλλωστε έχουμε μία παιδική ανάμνηση κατά την οποία το θαλασσινό νερό λειτούργησε ως φάρμακο για ένα κρύωμα. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως άτομα που ασχολούνται τακτικά με θαλάσσια αθλήματα αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα του αναπνευστικού.


Θαλασσινό νερό και αναπνευστικό: Βουτιές και καλύτερη αναπνοή

 Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού έχουν αναδειχθεί ήδη από την αρχαιότητα, ενώ και στην ελληνική παράδοση τα καλοκαιρινά μπάνια θεωρούνται πολύτιμο εργαλείο για μια σειρά από παθήσεις. Μάλιστα, πέραν της καταλυτικής επίδρασης του θαλασσινού νερού στο αναπνευστικό, έχει αποδειχθεί ότι τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων, αλλά και δερματοπαθειών.

Το θαλασσινό νερό οφείλει τη θεραπευτική του δράση στη φυσική ιδιότητα της ώσμωσης, δηλαδή της διέλευσης υγρών από το πιο αραιό διάλυμα στο πυκνότερο, η οποία φέρνει ισορροπία στη συγκέντρωση των ουσιών.

Από τις βασικότερες θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού στο αναπνευστικό κομμάτι είναι η αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας, αλλά και η θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε κρίσεις άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης, παθήσεις όπως η χρόνια ιγμορίτιδα βρίσκουν έναν απρόσμενο «φίλο» στο θαλασσινό νερό, που φροντίζει για τη βατότητα των παραρρίνιων κόλπων. Γι’ αυτό και οι ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό όρο ανταγωνίζονται συχνά ακόμα και φαρμακευτικές λύσεις, συμβάλλοντας στη ρευστοποίηση βλεννωδών εκκρίσεων,  στην ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου και τη διάνοιξη των στομίων των ιγμορείων.

 Η υπεροχή του θαλασσινού νερού

Μάλιστα, το θαλασσινό νερό υπερτερεί σε σχέση με τα κοινά αποσυμφορητικά σπρέι, αφού δεν είναι εθιστικό, μπορεί να χρησιμοποιείται σε μακροχρόνια βάση, δεν προκαλεί φαρμακευτική ρινίτιδα, είναι ιδανικό για κάθε ρινική συμφόρηση, είτε αυτή προέρχεται από αλλεργία είτε από κρυολόγημα και ίωση, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενυδατώνει και θρέφει το ρινικό επιθήλιο, είναι ασφαλές για βρέφη και εγκύους, ενώ δεν επιδρά στη γεύση ή την όσφρηση. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για δευτερογενείς λοιμώξεις όπως είναι οι βρογχίτιδες και η ωτίτιδα.

Αν υποφέρετε λοιπόν από αναπνευστικά προβλήματα, ένα μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να αποδειχθεί «θησαυρός». Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα κολυμπήσετε, βουτήξτε άφοβα το κεφάλι σας στο θαλασσινό νερό και αφήστε το να αναλάβει δράση.

Όσο δε για τους υπόλοιπους μήνες,  όταν το καλοκαίρι περάσει, οπότε οι βουτιές στη θάλασσα δεν είναι πια προσβάσιμες, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ιδιότητες του θαλασσινού νερού αγοράζοντας ένα φυσικό ρινικό σπρέι από το φαρμακείο.

Close Menu