fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Η επέμβαση που κάνει τα πεταχτά αυτιά παρελθόν

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που έρχεται να δώσει λύση σε ένα αισθητικό πρόβλημα, αυτό των αφεστώτων ώτων ή όπως μας είναι πιο γνωστά, των πεταχτών αυτιών, χαρίζοντας παράλληλα στον ασθενή καλύτερη ψυχολογία.

Τα αφεστώτα ώτα είναι μια συχνή αισθητική διαταραχή που προκύπτει είτε από υπερπλασία είτε από απλασία των χόνδρων των αυτιών, με συνέπεια αυτά να εξέχουν περισσότερο από το φυσιολογικό από το κεφάλι.

Με δεδομένο ότι τα πεταχτά αυτιά μπορεί να γίνουν αιτία αμηχανίας, άγχους, αλλά και κοινωνικής απομόνωσης τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που συμβάλει καταλυτικά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης του ασθενούς. Μπορεί μάλιστα να γίνει και για την αποκατάσταση των λοβών των αυτιών, μετά από έναν τραυματισμό ή ένα αποτυχημένο piercing.

Η ιδανικότερη, αλλά και η συνηθέστερη ηλικία για τη διενέργεια της ωτοπλαστικής είναι η προσχολική, με βασική προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί στον μεγαλύτερο βαθμό η ανάπτυξη των χόνδρων του αυτιού. Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί η ψυχολογική επιβάρυνση του παιδιού κατά τη σχολική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται αφού το παιδί κλείσει τα πέντε του χρόνια, ενώ για τους ενήλικες δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός.

Ωτοπλαστική: Πώς πραγματοποιείται

Με την ωτοπλαστική τα πτερύγια των αυτιών επανέρχονται στη φυσιολογική τους θέση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διενεργείται στο πίσω μέρος του αυτιού μια μικρή τομή, μέσω της οποίας ο χειρουργός διαμορφώνει το σχήμα του χόνδρου είτε χρησιμοποιώντας ειδικά ράμματα είτε χαράζοντάς τον.

Παράλληλα, με χρήση ειδικών ραμμάτων μειώνει την απόσταση του πτερυγίου από το κεφάλι του ασθενούς. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η τομή βρίσκεται στο πίσω μέρος του πτερυγίου και δεν φαίνεται, αφού ακολουθεί τη φυσική πτύχωση του αυτιού.

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στους ενήλικες και με γενική αναισθησία στα παιδιά. Είναι σχετικά ανώδυνη, καθώς οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο πόνο μετά το χειρουργείο, ο οποίος είναι ανεκτός με τη λήψη παυσίπονου. Η διάρκεια της επέμβασης υπολογίζεται σε 1-2 ώρες, ενώ δεν απαιτείται νοσηλεία, καθώς ο ασθενής λίγες ώρες μετά το χειρουργείο επιστρέφει σπίτι του.

Γρήγορη ανάρρωση, ταχεία επάνοδος

Σύντομη είναι και η περίοδος ανάρρωσης, αφού ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά στις καθημερινές του ασχολίες μετά από 1-2 ημέρες. Οι ενήλικες μπορούν να γυρίσουν στη δουλειά τους 5 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ τα παιδιά να ξαναπάνε στο σχολείο σε 1 εβδομάδα.

Ο ασθενής φέρει επίδεσμο για 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση της ωτοπλαστικής και μετά χρησιμοποιεί αθλητική κορδέλα για άλλες 2 εβδομάδες. Πρέπει δε στο διάστημα μετά το χειρουργείο να προσέχει, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του. Έτσι, καλό είναι να κοιμάται ανάσκελα ή με το κεφάλι του ανασηκωμένο, ενώ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στη χρήση του τηλεφώνου και οποιοδήποτε άλλου αξεσουάρ έχει σχέση με τα αυτιά του. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Αν και η αισθητική διόρθωση είναι εμφανής άμεσα, μετά την αφαίρεση του επιδέσμου, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως ορατό 1 μηνά μετά, όταν θα έχει υποχωρήσει εντελώς το οίδημα.

Επιτυχημένη κρίνεται μια ωτοπλαστική όταν ο ασθενής παύει να έχει αφεστώτα ώτα και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι φυσικό, δεν γίνεται δηλαδή αντιληπτή η παρέμβαση του χειρουργού. Επίσης, όταν αποφεύγονται υπερβολές, κατά τις οποίες η επέμβαση φτάνει στο άλλο άκρο, «κολλώντας» τα αυτιά στο κεφάλι. Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμο.

Το ενδεχόμενο επιπλοκών μετά το χειρουργείο είναι σπάνιο και σίγουρα εκμηδενίζεται στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, που, παρά την δεξιοτεχνία που απαιτείται, μπορεί να μετατρέψει την ωτοπλαστική σε επέμβαση ρουτίνας.

Προσομοίωση του χειρουργικού Αποτελέσματος.

Στο ιατρείο του χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου, Δρα Ιωάννη Γκουντάκου, παρέχεται επίσης δωρεάν η υπηρεσία προσομοίωσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε ο ασθενής να μπορεί να δει το αποτέλεσμα πριν από την επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Η διαδικασία της προσομοίωσης βήμα προς βήμα:

1. Γίνεται ωτολογική εξέταση.

2. Πραγματοποιείται η λήψη φωτογραφιών με επίσκεψη στο ιατρείο.

3. Παρουσιάζεται από το γιατρό η ανάλυση του προσώπου και η προσομοίωση του μετεγχειρητικού αποτελέσματος της ωτοπλαστικής του ασθενούς.

Για περισσότερες πληροφορίες & κλείσιμο ραντεβού για τη διαγνωστική εξέταση και προσομοίωση τηλεφωνήστε στο: 2314 022 425.

 

Close Menu