fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Χειρουργική της μύτης, συνέντευξη απο GLOW Magazine Τεύχος 156, Φεβρουαρίου

Ο Dr Ιωάννης Γκουντάκος, MD, MSc, PhD, FEBORLHNS, Χειρουργός  Ωτορινολαρυγγολόγος απαντάει στα πιο συνήθη ερωτήματα σχετικά με την ρινοπλαστική.

Ρινοπλαστική ή αλλιώς χειρουργική της μύτης

Ποια καινοτομία έχετε εισαγάγει στην τεχνική της ρινοπλαστικής;

Τα τελευταία χρόνια, έχω υιοθετήσει την τεχνική της Diamond Rhinoplasty, με χρήση υπερήχων με πιεζοτόμο. Ο πιεζοτόμος μας δίνει τη δυνατότητα να λειάνουμε με ακρίβεια τα ρινικά οστά, κάνοντας «γλυπτική» της μύτης, κι έτσι να αποφύγουμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις οστεοτομίες. Μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι δεν τραυματίζει τους γύρω, ευαίσθητους, μαλακούς ιστούς.

Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή από τη χρήση του πιεζοτόμου;

Με την εφαρμογή της Diamond Rhinoplasty ο ασθενής έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις του περιορίζονται αισθητά, η αποθεραπεία του είναι ταχύτερη και φυσικά, το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Ποια είναι η σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική, που θεωρείται και μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις;

Για πολλά χρόνια υπήρχε η τάση μείωσης του μεγέθους της μύτης, προκειμένου όλοι οι ασθενείς να αποκτήσουν μια μικρή, «γαλλική» μύτη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Η τακτική αυτή είχε συνέπειες τόσο αισθητικές, καθώς το αποτέλεσμα φαινόταν μη φυσικό, όσο και λειτουργικές, καθώς ήταν συχνές οι διαταραχές ρινικής βαλβίδας με μείωση του ζωτικού χώρου αναπνοής. Η σύγχρονη τάση της ρινοπλαστικής απαιτεί περισσότερες ενδορινικές τεχνικές συρραφής και χρήση μοσχευμάτων, που μας επιτρέπουν να αλλάξουμε το περίγραμμα της μύτης, ενισχύοντας τον σκελετό της και δίνοντας στον ασθενή ένα σταθερό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Ενδοσκοπική χειρουργική μύτης.

Σχετικά με την ιγμορίτιδα τώρα, πολλοί ασθενείς ενδιαφέρονται να μάθουν για τη νέα, σύγχρονη τάση…

Πλέον, διαθέτουμε την ενδοσκοπική χειρουργική μύτης και ιγμορείων, που αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης των μορφών της ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας), με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες, που δεν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικά σκευάσματα. Σε αυτήν την επέμβαση, ο χειρουργός, με τη βοήθεια ενδοσκοπίων και ειδικής κάμερας, διανοίγει τα στόμια των παραρινίων κόλπων προς τη μύτη, αφαιρώντας τον παθολογικό βλεννογόνο, αποφεύγοντας εξωτερικές τομές και μειώνοντας την επιβάρυνση του ασθενούς.

Η ενδοσκοπική χειρουργική έχει εφαρμογή μόνο στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας;

Όχι, βέβαια! Πλέον, η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί τη θεραπεία εκλογής σ’ ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως παθήσεις του δακρυϊκού συστήματος, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι της μύτης, των παραρινίων κόλπων και της βάσης κρανίου.

Χειρουργική ρινικού διαφράγματος

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, που δυσκολεύει την αναπνοή πολλών ασθενών, πώς αντιμετωπίζεται σήμερα;

Η σύγχρονη χειρουργική του ρινικού διαφράγματος απαιτεί τη διόρθωση των σκολιωτικών χόνδρων και οστών με μερική αφαίρεσή τους και την επανατοποθέτησή τους με τη βοήθεια ειδικών ραφών.

Η χειρουργική του διαφράγματος αλλάζει τελικά το σχήμα της μύτης;

Όταν χειρουργείται αποκλειστικά το διάφραγμα δεν αλλάζει το σχήμα της μύτης, αλλά να μην ξεχνάμε ότι η χειρουργική του ρινικού διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί με την επέμβαση της ρινοπλαστικής, προκειμένου στον ίδιο χρόνο να διορθωθούν και οι όποιες αισθητικές ατέλειες.

Όλοι έχουμε ακούσει για την ποσότητα από γάζες που τοποθετούνται στη μύτη μετά από ένα χειρουργείο διαφράγματος και ότι η αφαίρεσή τους είναι επίπονη. Ισχύει αυτό ακόμα και σήμερα;

Είναι αλήθεια ότι ο κλασικός τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης σε συνδυασμό με τη χρήση μετεγχειρητικού πωματισμού με γάζες της μύτης αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς ασθενείς. Πλέον, με τις νέες μεθόδους χειρουργικής και τον σύγχρονο εξοπλισμό οι επεμβάσεις τόσο στο ρινικό διάφραγμα όσο και στις ρινικές κόγχες έχουν απλοποιηθεί, είναι ανώδυνες, δε χρειάζεται πωματισμός της μύτης και μετά από ολιγόωρη παραμονή στην κλινική, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του.

Είναι αλήθεια ότι αργεί η αποκατάσταση μετά από ένα χειρουργείο διαφράγματος;

Πλέον όχι! Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και η αποθεραπεία τους υπολογίζεται σε μία εβδομάδα. Συνιστάται, βέβαια, η αποφυγή σωματικής εργασίας ή άσκησης για 2-3 εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως αντιληπτό από τον ασθενή 10-15 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Close Menu