fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Αισθάνεστε τη μύτη σας συνεχώς βουλωμένη, πάσχετε από αλλεπάλληλες ρινίτιδες, έχετε χάσει την όσφρηση και τη γεύση σας, έχετε ρινική καταρροή, κεφαλαλγίες και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; Είναι πολύ πιθανό πως υποφέρετε από ρινικούς πολύποδες, μια ενοχλητική πάθηση που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την ενδοσκοπική χειρουργική.

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις φλεγμονώδεις σχηματισμοί, που έχουν το σχήμα σταφυλιού, χρώμα γκρίζο ή κιτρινωπό και αναπτύσσονται στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους. Απαντώνται συχνότερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες και μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί η αιτιολογία που τους προκαλεί.

Υπάρχουν πάντως παράγοντες που ενοχοποιούνται, όπως η αλλεργία, χρόνιες φλεγμονές, το άσθμα, οι χρόνιες ρινίτιδες, η κυστική ίνωση, το σύνδρομο δυσλειτουργίας κροσσών, αλλά και η ευαισθησία της μύτης στην υγρασία, τη σκόνη του σπιτιού, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ., ενώ ρόλο στην εμφάνιση των πολύποδων μπορεί να παίξουν επίσης το οικογενειακό ιστορικό και γενετικοί παράγοντες.

Κατά κανόνα εμφανίζονται και στις δύο πλευρές της μύτης. Η εμφάνιση μόνο στη μία πλευρά συνιστά τον αντροχοανικό πολύποδα. Οι ρινικοί πολύποδες διαγιγνώσκονται με διάφορες εξετάσεις, όπως είναι οι: πρόσθια ρινοσκόπηση, ενδοσκόπηση ρινός, αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία.

Λύση στους Ρινικούς Πολύποδες από την ενδοσκοπική χειρουργική

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Μύτης Παραρρινίων (Functional Endoscopic Sinus Surgery, FESS) έρχεται να δώσει λύση στους ρινικούς πολύποδες, αξιοποιώντας την τεχνολογία και ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία για τον ασθενή. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και αναίμακτη, απέχει μακράν από τη βαρύτητα των χειρουργείων του παρελθόντος, ενώ μειώνει τη νοσηρότητα του ασθενούς.

Χωρίς εξωτερικές τομές, με δεδομένο ότι η επέμβαση διενεργείται μέσα από τα ρουθούνια, και με τη βοήθεια άκαμπτων ενδοσκοπίων και κάμερας υψηλής ανάλυσης, η χειρουργική αυτή μέθοδος είναι η πλέον σύγχρονη για τις περισσότερες παθήσεις της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων και εν προκειμένω για τους ρινικούς πολύποδες.

Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και κατά τη διάρκειά της, με τη χρήση των ενδοσκοπικών εργαλείων και της ειδικής κάμερας, ο χειρουργός διεισδύει μέσα στις στενές ρινικές κοιλότητες, διανοίγει τα στόμια των παραρρινίων κόλπων προς τη μύτη και αφαιρεί τον πάσχοντα ιστό, χωρίς να προκαλέσει βλάβη στους γειτονικούς, υγιείς ιστούς.

Σε δύσκολες ανατομικά περιπτώσεις χρησιμοποιείται η τεχνολογία της διεγχειρητικής πλοήγησης, που καθιστά το χειρουργείο αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο. Με την τεχνολογία αυτή τα ευρήματα της προεγχειρητικής αξονικής τομογραφίας και της ενδοσκοπικής διεγχειρητικής εικόνας συνδυάζονται και τα ειδικά εργαλεία προβάλλονται στην αξονική τομογραφία του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με αποτέλεσμα ο χειρουργός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση τους στις δαιδαλώδεις ρινικές κοιλότητες.

Με την ενδοσκοπική χειρουργική ο ιστός που πάσχει αφαιρείται σε βάθος, τόσο στη ρινική κοιλότητα όσο και στους παραρρίνιους κόλπους, ο αερισμός αποκαθίσταται, οι κόλποι μπορούν να υποδεχθούν στη συνέχεια τοπική θεραπεία, ενώ ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο επιπλοκών.

Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται πωματισμός της μύτης. Μετά την επέμβαση πρέπει να μεσολαβήσει περίπου μία εβδομάδα προτού ο ασθενής επανέλθει στην εργασία του και στο διάστημα αυτό πρέπει να αποφεύγει να φυσήξει δυνατά τη μύτη του και να κάνει ρινοπλύσεις.

Πάντως, αν και η ενδοσκοπική χειρουργική μύτης και παραρρινίων κόλπων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των ρινικών πολύποδων, δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί τη μόνη λύση, αλλά να εφαρμόζεται υπό την οπτική του συνδυασμού της με φαρμακευτικές προσεγγίσεις.

Close Menu