fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Μύθος 1: Η ρινοπλαστική είναι μια απλή επέμβαση.

Η ρινοπλαστική είναι η πιο πολύπλοκη και απαιτητική επέμβαση στη χειρουργική του προσώπου. Είναι σημαντικό η όποια αλλαγή σε ένα μέρος της μύτης να συνδέεται αρμονικά με τα υπόλοιπα τμήματα της και το πρόσωπο γενικότερα. Λίγα χιλιοστά μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τελικό σχήμα της μύτης. Για παράδειγμα η αφαίρεση της “καμπούρας” της μύτης χωρίς την αλλαγή της κορυφής της μύτης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η κορυφή της μύτης να φαίνεται πολύ μακριά από το πρόσωπο. Αντιστρόφως η αλλαγή της κορυφής της μύτης χωρίς τη μεταβολή των ρινικών οστών, έχει ως απότελεσμα αυτά να φαίνονται ψηλότερα ή πιο φαρδιά. Επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή του σχήματος της μύτης δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία.

Μύθος 2: “Θέλω τη μύτη του αγαπημένου μου τραγουδιστή”.

Ο υποψήφιος προς ρινοπλαστική ασθενής οφείλει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες. Η μύτη και το πρόσωπο κάθε ατόμου είναι διαφορετικά. Το να επιδιώκει να αποκτήσει τη μύτη ένος προβεβλημένου ατόμου (ηθοποιού, τραγουδιστή κ.α) τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό αλλά κυρίως δεν είναι θεμιτό, αφού ο στόχος της ρινοπλαστικής πρέπει να είναι η αρμονία της μύτης με το υπόλοιπο πρόσωπο του κάθε ατόμου.

Μύθος 3: Ο κάθε γιατρός, ΩΡΛ ή Πλαστικός Χειρουργός, μπορεί να πραγματοποιήσει ρινοπλαστική.

Η ρινοπλαστική είναι μια εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση. Λίγα χιλιοστά μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τελικό σχήμα της μύτης. Επομένως μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι χειρουργοί, ΩΡΛ ή Πλαστικοί, μπορούν να πραγματοποιήσουν επιτυχώς όλων των τύπων της ρινοπλαστικής.

Μύθος 4: Η πιθανότητα επανεγχείρησης είναι μηδαμινή.

Είναι γεγονός ότι το ποσοστό επανεγχείρησης μετά τη ρινοπλαστική κυμαίνεται μεταξύ 15-20% διεθνώς, με βάση δημοσιευμένες μελέτες. Φυσικά ο στόχος τόσο του χειρουργού όσο και του ασθενούς είναι το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής να έχει ενα επιτυχημενο λειτουργικά και αισθητικα αποτελέσμα και να μην απαιτείταi επανεγχείρηση. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η επούλωση της μύτης δεν“υπακούει” τις τεχνικές του χειρουργού, γεγονός που απαιτεί μια δεύτερη παρέμβαση στη μύτη.

Μύθος 5: Η αναισθησία είναι επικίνδυνη.

Οι περισσότερες επεμβάσεις ρινοπλαστικής πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία. Με βάση το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι νέοι και υγιείς αλλά και ότι η σύγχρονη αναισθησιολογία χρησιμοποιεί πολύ ασφαλείς τεχνικές και φάρμακα, η ρινοπλαστική θεωρείται απολύτως ασφαλής.

Μύθος 6: “Η μύτη μου θα μοιάζει ψεύτικη μετά τη ρινοπλαστική”.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονταν στου ίδιου τύπου ρινοπλαστική προκειμένου να αποκτήσουν μια μικρότερη, “γαλλική” μύτη. Η σύγχρονη θεώρηση στο τομέα της ρινοπλαστικής μας έχει βοηθήσει στην κατανόηση των ανατομικών παραλλαγών και στην καθιέρωση νέων τεχνικών. Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι προσανατολισμένη στο να προσφέρει μια λειτουργική και καλαίσθητη μύτη που να μοιάζει φυσική και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του ατόμου. Η τεχνολογία, με τα προγράμματα προσομείωσης του αποτελέσματος, έχει βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση από το γιατρό των “θέλω” του ασθενούς αλλά και από τον ασθενή των ρεαλιστικών στόχων που μπορεί να του προσφέρει ο γιατρός.

Μύθος 7: Η ρινοπλαστική είναι μια επίπονη επέμβαση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με ρινοπλαστική απαιτεί γενική αναισθησία, προκείμενου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά και η ασφάλεια της υγείας του ατόμου. Ταυτόχρονα η μετεγχειρητική χειρουργική και αναισθησιολογική φροντίδα με τη χορήγηση των κατάλληλων παυσίπονων και αποιδηματικών φαρμάκων, μειώνει στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο και περιορίζει το οίδημα-πρήξιμο γύρω από τα μάτια για λιγότερο της 1 εβδομάδας. Ωστόσο απαιτείται οι ασθενείς να απέχουν απο χειρωνακτικές εργασίες και άσκηση για 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Μύθος 8: Θα έχω προβλήματα αναπνοής μετά από μια αισθητική παρέμβαση στο σχήμα της μύτης μου.

Στην περίπτωση της αισθητικής ρινοπλαστικής, στόχος του χειρουργού είναι η βελτίωση του σχήματος της μύτης με διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της. Το ποσοστό των μετεγχειρητικών προβλημάτων αναπνοής είναι μικρό αλλά όχι αμελητέο. Στην περίπτωση της λειτουργικής ρινοπλαστικής απαιτείται η επίλυση τόσο των λειτουργικών όσο και των αισθητικών προβλημάτων, γεγονός προϋποθέτει την άριστη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας της ρινικής αναπνοής. Για παράδειγμα μια φαρδιά μύτη στην οποία χειρουργικά μειώνεται σημαντικά το φάρδος της χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη των ανατομικών δομών, γρήγορα θα αναπτύξει λειτουργικά προβλήματα. Επομένως η ισορροπία μεταξύ του αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος κρίνεται αναγκαία.

Μύθος 9: Μόνο οι γυναίκες χρειάζονται ρινοπλαστική.

Διεθνώς οι γυναίκες κατέχουν το 75% των ασθενών που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική, με το ποσοστό των αντρών να αυξάνεται κάθε χρόνο. Συνήθως οι άντρες αναζητούν τη λειτουργική ρινοπλαστική, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στο θέμα της ρινικής αναπνοής.

Μύθος 10: Θα δω το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής αμέσως μετά το χειρουργείο.

Μετά από 1 εβδομάδα από την επέμβαση αφαιρείται ο νάρθηκας που καλύπτει τη μύτη, γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή να δει την εικόνα που έχει η νέα του μύτη, αλλά όχι σε όλες τις λεπτομέρειες, γιατί εξακολουθει να υπάρχει οίδημα, το οποίο υποχωρεί με αργό ρυθμό ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος. Η τελική εικόνα της μύτης σε όλες της τις λεπτομέρειες θα φανεί μετά από 4-6 μήνες από το χειρουργείο.

Close Menu