fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Αισθάνεστε τη μύτη σας διαρκώς βουλωμένη ή δεν μπορείτε να υποφέρετε το μπούκωμα από ένα κρυολόγημα ή από μια αλλεργική ρινίτιδα και αναζητάτε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να ανακουφιστείτε; Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή διαλύματα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο θωράκισης της υγείας της μύτης, καθώς απομακρύνουν φυσικά τις ρινικές εκκρίσεις, βοηθώντας την να λειτουργεί εύρυθμα ως ρυθμιστής της ροής, της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα, αλλά και ως φίλτρο.

Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, που προτείνεται συχνά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και είναι κατάλληλη τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Μπορεί δε να είναι για κάποιους ασθενείς, κυρίως των μικρών ηλικιών, δυσάρεστη εμπειρία, όμως τα πλεονεκτήματά τους είναι αναμφισβήτητα, όταν η εφαρμογή τους γίνεται σωστά.

Πλεονεκτήματα

Οι ρινικές πλύσεις συμβάλλουν στον καθαρισμό της ρινικής κοιλότητας μέσω της απομάκρυνσης πλεοναζουσών εκκρίσεων, της σκόνης, των αλλεργιογόνων, των ρύπων και άλλων παθογόνων, εμποδίζοντας με αυτόν τον τόπο την εξάπλωση των ιών και των βακτηρίων και σε άλλα όργανα: τα μάτια, τα αυτιά, τον λάρυγγα και κατ’ επέκταση τους βρόγχους. Επιπλέον, ενυδατώνουν την ανώτερη αναπνευστική οδό, προσφέροντας ισορροπία στο αναπνευστικό σύστημα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Μειονεκτήματα

Αρκετά σκευάσματα ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν τις παθήσεις του αναπνευστικού, όμως στην πραγματικότητα η  χρήση σκευασμάτων ρινικών πλύσεων δεν προσφέρει μόνιμη λύση στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και των παθήσεων της ρινικής κοιλότητας.

Ένα δε από τα μειονεκτήματά τους είναι πως η χρήση τους για καθημερινό ρινικό καθαρισμό μπορεί να ερεθίσει τη μύτη, προκαλώντας φλεγμονή ή ακόμη και τραυματισμό.

Σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ρινικές παθήσεις ή διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού συστήνεται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν ένα σκεύασμα ρινικών πλύσεων.

Τρόπος εφαρμογής ρινικών πλύσεων

Πώς όμως πρέπει να γίνονται οι ρινικές πλύσεις ώστε να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουμε; Πριν από την εφαρμογή θα πρέπει να αξιολογηθεί η ευαισθησία του ασθενούς σχετικά με τα συστατικά των σκευασμάτων ρινικών πλύσεων και να δίνονται οδηγίες για τη συχνότητα της χρήσης τους.

Η εφαρμογή ειδικά σε παιδιά και βρέφη πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και απαλά, υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού ή επαγγελματία υγείας, ο οποίος ειδικεύεται στην παιδιατρική φροντίδα και υγιεινή των παιδιών.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Σκύψτε πάνω από τον νιπτήρα.
  2. Γυρίστε το κεφάλι από τη μία πλευρά.
  3. Τοποθετήστε απαλά το ρύγχος του μπουκαλιού ή της σύριγγας μέσα στο αριστερό ρουθούνι και πιέστε σταθερά για 2-3 δευτερόλεπτα.
  4. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για το άλλο ρουθούνι.
  5. Αφαιρέστε το ρύγχος από τη μύτη και επανέλθετε στην όρθια θέση, αφήνοντας για μερικά δευτερόλεπτα το διάλυμα να δράσει. Στη συνέχεια φυσήξτε την καλά.
  6. Επαναλάβετε τη διαδικασία, εφόσον χρειαστεί.
  7. Αφαιρέστε το ρύγχος από το μπουκάλι, ξεπλύνετέ το με ζεστό νερό και στεγνώστε το. Το ίδιο ισχύει και για τη σύριγγα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μετά από κάθε χρήση.

Οι ρινικές πλύσεις μπορεί να αποδειχθούν ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη ρουτίνα της ρινικής σας υγιεινής, αλλά και μια εύχρηστη μέθοδος που ενισχύει συμπληρωματικά άλλες θεραπείες της ρινικής κοιλότητας, αρκεί να γίνονται σωστά.

Close Menu