fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια

Το ροχαλητό αποτελεί ένα συνηθισμένο «ενοχλητικό» σύμπτωμα τόσο για τον/την ασθενή όσο και για τον/την σύντροφό του και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υποδηλώνει την ύπαρξη παθολογικού προβλήματος. Υπολογίζεται ότι το 40% των ανδρών και το 20% των γυναικών ροχαλίζουν, ιδιαίτερα όταν κοιμούνται ανάσκελα, μετά από ένα βαρύ γεύμα ή μετά από την κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού. Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια που το συνοδεύει σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί πολυπαραγοντικό σύμπτωμα, και τις περισσότερες φορές απαιτεί τη διόρθωση περισσότερων παραγόντων που συντελούν στη γένεσή του. Έτσι σε πολλούς ασθενείς απαιτείται η αλλαγή τρόπου ζωής και συνηθειών, όπως διακοπή καπνίσματος και απώλεια βάρους, ενώ σε άλλους απαιτείται η αποκατάσταση της απόφραξης στο ανώτερο αναπνευστικό.

Ειδικότερα, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή/και υπερτροφία των ρινικών κογχών απαιτούν τη χειρουργική αποκατάσταση τους, ενώ σε περίπτωση υπερτροφίας των παρίσθμιων αμυγδαλών, πάχυνση των τοιχωμάτων της υπερώας ή/και της σταφυλής απαιτείται φαρυγγοπλαστική.

Η σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος του ιατρού Ιωάννη Γκουντάκου, Χειρουργού ΩΡΛ και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βάζει τέλος σε ροχαλητό και άπνοιες αναίμακτα, ανώδυνα και ελάχιστα επεμβατικά!

Καλέστε μας τώρα για ραντεβού στο 2314 022 425.

Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό αποτελεί τον ήχο που παράγεται από τις ταλαντώσεις των μυικών τοιχωμάτων του φάρυγγα όταν υπάρχει απόφραξη σε οποιαδήποτε σημείο της αναπνευστικής οδού από τη μύτη μέχρι το λάρυγγα.Επιβαρυντικοί παράγοντες για το ροχαλητό αποτελούν:

  • ο αυξημένος δείκτης βάρους σώματος (παχυσαρκία),
  • η ηλικία (>40 ετών),
  • το ανδρικό φύλο,
  • διαιτητικές συνήθειες όπως αλκοόλ-κάπνισμα,
  • ανατομικές διαταραχές της αναπνευστικής οδού (σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφικές αμυγδαλές, κρεατάκια, ρινικοί πολύποδες κ.α),
  • χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων ή
  • οι διαταραχές λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

 

Πότε όμως είναι επικίνδυνο το ροχαλητό και η υπνική άπνοια;

Όταν κατά τη διάρκεια του ροχαλητού διακοπεί η ροή του αέρα για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, αυτό αποτελεί επεισόδιο άπνοιας και υποδηλώνει την ύπαρξη μίας σοβαρής παθολογικής διαταραχής που ονομάζεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας. Ο/η σύντροφος του/της ασθενούς αντιλαμβάνεται το επεισόδιο άπνοιας ως πολύ έντονο ροχαλητό με απότομη διακοπή της αναπνοής που μπορεί να οδηγήσει σε αφύπνιση του ασθενούς.

Το σύνδρομο υπνικής άπνοιας αποτελεί σοβαρή διαταραχή καθώς ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο και αναγκάζεται η καρδιά, ως αντλία αίματος-οξυγόνου, να αυξήσει το ρυθμό της (ταχυκαρδία) και να αυξήσει την παροχή αίματος (υπέρταση) για να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Η έλλειψη του απαραίτητου οξυγόνου και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα διεγείρει το κέντρο αφύπνισης στον εγκέφαλο του ασθενούς, προκειμένου να επέλθει φυσιολογική ροή αέρα.

Έτσι ο ασθενής βιώνει ένα φαύλο κύκλο ύπνου αφύπνισης με τελικό αποτέλεσμα την υπνηλία-κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης και άλλα συμπτώματα με σοβαρές συνέπειες σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Υπέρταση, καρδιακή αρρυθμία, νεφρικές δυσλειτουργίες, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά έχουν ως αρχική αιτία το σύνδρομο απνοιών.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ο γιατρός μου;

H Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε κάθε ασθενή που ροχαλίζει και που αναφέρει συμπτώματα υπνικής άπνοιας. Κύριο μέλημα του Ωτορινολαρυγγολόγου αποτελεί η ανάδειξη οποιασδήποτε απόφραξης της ροής του αέρα από τη μύτη έως το επίπεδο του λάρυγγα.

Δεδομένου ότι το ροχαλητό αποτελεί πολυπαραγοντικό σύμπτωμα, πολλές φορές η αντιμετώπισή του είναι πολύπλευρη και απαιτεί τη διόρθωση περισσότερων παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του. Για το λόγο αυτό, σε πολλούς ασθενείς συστήνεται η αλλαγή τρόπου ζωής και συνηθειών, όπως διακοπή καπνίσματος και απώλεια βάρους, ενώ σε άλλους συστήνεται η αποκατάσταση της απόφραξης στο ανώτερο αναπνευστικό.

Close Menu