fbpx
Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Αμυγδαλίτιδα

Ταλαιπωρία, πόνους, πυρετό και εξάντληση οργανισμού προκαλούν στα μικρά παιδιά ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα και η ωτίτιδα, ειδικά όταν παρουσιάζονται πολύ συχνά μέσα στο έτος. Ορισμένες φορές, μάλιστα, η επέμβαση στις αμυγδαλές είναι αναπόφευκτη.

Η μέθοδος του ιατρού Δρ Ιωάννη Γκουντάκου, Χειρουργού ΩΡΛ και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -κάνοντας χρήση της τεχνολογίας Coblation, βάζει τέλος στην ταλαιπωρία του παιδιού σας, αναίμακτα, ανώδυνα και ελάχιστα επεμβατικά.

Η τεχνολογία Coblation αποτελεί τον σύγχρονο τρόπο αναίμακτης και ανώδυνης αφαίρεσης των αμυγδαλών. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην κυτταρόλυση και όχι στην εκτομή, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη βλάβη των ιστών. Έτσι η επούλωση του χειρουργημένου πεδίου είναι ταχύτερη και αυτό συνεπάγεται λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη αποκατάσταση της φυσιολογικής δίαιτας του ασθενούς. Τα χαρακτηριστικά αυτά την κάνουν να υπερέχει έναντι των άλλων τεχνικών.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διάγνωσης του προβλήματος του παιδιού, ώστε η επέμβαση στις αμυγδαλές να πραγματοποιείται μόνον εφόσον κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την ομαλή σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.

Τι είναι οι αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές είναι δύο μικροί αδένες λεμφικού ιστού στα πλάγια τοιχώματα του λαιμού. Λειτουργούν ως φίλτρα για την καταπολέμηση μικροβίων στη παιδική ηλικία. Ο ρόλος τους είναι έντονος μέχρι την ηλικία περίπου των τριών χρόνων, καθώς μετά ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καταπολεμά τα μικρόβια και χωρίς τις αμυγδαλές.

Πότε απαιτείται επέμβαση;

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχεται ένας Ωτορινολαρυγγολόγος από τους γονείς είναι αν χρειάζεται το παιδί τους χειρουργική παρέμβαση για την θεραπεία της αμυγδαλίτιδας.

Η απάντηση δεν είναι απλή και σίγουρα δεν μπορεί να δοθεί από την πρώτη επίσκεψη γιατί δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη εξέταση ή ένα μηχάνημα που να καταδεικνύει ποιο παιδί χρειάζεται χειρουργείο και ποιο όχι. Το ιστορικό του παιδιού και η παρακολούθησή του για αρκετό χρονικό διάστημα από τον ίδιο γιατρό είναι αυτά που αξιόπιστα θα μας καθορίσουν την ανάγκη ή όχι να προχωρήσουμε σε εγχείρηση αμυγδαλών.

αμυγδαλίτιδα

Κύριος λόγος αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι συχνές μικροβιακές φλεγμονές (αμυγδαλίτιδα) ή το περιαμυγδαλικό απόστημα. Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι το αυξημένο μέγεθος τους με αποτέλεσμα τη δυσκολία αναπνοής ιδιαίτερα κατά τον ύπνο. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, όταν η υπερτροφία των αμυγδαλών συνδυάζεται με υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διενέργεια απνοιών κατά τον ύπνο. Επιβάλλεται η αφαίρεση τους σε οποιαδήποτε υποψία κακοήθειας.

Πώς επιτελείται η εγχείρηση για την Αμυγδαλίτιδα;

Η εγχείρηση για την αμυγδαλίτιδα επιτελείται υπό γενική αναισθησία. H κλασική αμυγδαλεκτομή συνιστά την αφαίρεση των αμυγδαλών με χειρουργικά εργαλεία και την αιμόσταση της περιοχής με χρήση ραμμάτων. Η εγχείρηση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Εναλλακτική της κλασικής αμυγδαλεκτομής, αποτελεί η αμυγδαλεκτομή με τεχνολογία Coblation. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην κυτταρόλυση και όχι στην εκτομή, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη βλάβη των ιστών. Έτσι η επούλωση του χειρουργημένου πεδίου είναι ταχύτερη και αυτό συνεπάγεται λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη αποκατάσταση της φυσιολογικής δίαιτας του ασθενούς.

Για πόσο καιρό θα είμαι εγώ ή το παιδί μου στο νοσοκομείο;

Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μερικές ώρες μετά την εγχείρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται η παραμονή για ένα βράδυ στην κλινική.

Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;

Ανεξαρτήτου επιλογής τρόπου αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι δύσκολο να έχουμε μια τελείως ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδο. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η συστηματική χρήση παυσίπονων. Είναι επίσης σημαντική η λήψη καθημερινά μαλακών τροφών όπως και άφθονων υγρών. Οι ενήλικες και τα παιδιά συνήθως χρειάζονται 7-10 απουσίας από την δουλειά ή το σχολείο.

Καλέστε μας τώρα για ραντεβού στο 2314 022 425.

 

Close Menu