Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Τι είναι η οξεία και τι η χρόνια ιγμορίτιδα;

Η οξεία ρινοκολπίτιδα, η φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (των αεροφόρων κοιλοτήτων γύρω από τη μύτη), συχνά αναφέρεται και ως ιγμορίτιδα, παρόλο που τα ιγμόρεια αποτελούν μόνο ένα ζευγάρι παραρρινίων κόλπων. Συνήθως, εμφανίζεται έπειτα από ένα κοινό κρυολόγημα και είναι ιογενούς αιτιολογίας. Μπορεί, όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, να εξελιχθεί σε βακτηριακή, ταλαιπωρώντας τον ασθενή ακόμη και για δύο εβδομάδες.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν από καταρροή μ’ εκκρίσεις κι αίσθημα ρινικής απόφραξης, μέχρι πόνο στο πρόσωπο και απώλεια της οσφρητικής ικανότητας. Η χρόνια ρινοκολπίτιδα χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διάρκεια των συμπτωμάτων, τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τις 12εβδομάδες, και από την εμφάνιση, σε αρκετές περιπτώσεις, ρινικών πολυπόδων.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία της;

Η θεραπεία της ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας) εξαρτάται από τη μορφή της, αλλά και τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην εμφάνισή της. Σχεδόν πάντα η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική, ενώ στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα αντιστέκονται ή δημιουργούνται επιπλοκές, τότε απαιτείται η χειρουργική παρέμβαση. Συνήθως, η οξεία μορφή ακολουθεί τη φαρμακευτική οδό και η χρόνια, τη χειρουργική, σε συνδυασμό πάντα με φαρμακευτική αγωγή.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική Μύτης Παραρρινίων – FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery);

H λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων, όπως λέγεται αλλιώς, είναι μια επέμβαση που γίνεται όταν η ιγμορίτιδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φαρμακευτικά μέσα. Παλαιότερα, η εγχείρηση γινόταν με τομές εξωτερικές στο πρόσωπο και το στόμα. Σήμερα, η χρήση ενδοσκοπίων μας επιτρέπει τη διενέργειά της από τη μύτη χωρίς εξωτερικές τομές.\

Και πώς διενεργείται η επέμβαση;

Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της οποίας, με τη βοήθεια ενδοσκοπίων και ειδικής κάμερας, ο χειρουργός διανοίγει τα στόμια των παραρρινίων κόλπων προς τη μύτη, αφαιρώντας τον παθολογικό βλεννογόνο και τους πολύποδες -αν υπάρχουν-,αποφεύγοντας εξωτερικές τομές και μειώνοντας την επιβάρυνση του ασθενούς.

Παρουσιάζονται επιπλοκές μετά το χειρουργείο και ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται πωματισμός της μύτης. Το χειρουργείο είναι τελείως ανώδυνο, ωστόσο ο ασθενής νιώθει μπούκωμα λόγω των εκκρίσεων και του οιδήματος από την επέμβαση. Ο χρόνος αποθεραπείας υπολογίζεται σε 1 εβδομάδα, ενώ συνιστάται η αποφυγή χειρωνακτικής εργασίας και άσκησης για 2-3 εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες παθήσεις;

Πλέον, η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί τη θεραπεία εκλογής σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως αυτές του δακρυϊκού συστήματος, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι της μύτης, των παραρρινίων κόλπων και της βάσης κρανίου.

Τελικά, η ενδοσκοπική χειρουργική μύτης Παραρρινίων αποτελεί τη μοναδική λύση στην ιγμορίτιδα;

Στην ουσία είναι μόνο ένα τμήμα της συνολικής αγωγής για τη ρινοκολπίτιδα, που πάντοτε περιλαμβάνει μακροχρόνια συντηρητική αγωγή με ρινικές πλύσεις με τοπική αγωγή. Η ενδοσκοπική χειρουργική μύτης & παραρρινίων κόλπων αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της νόσου και των ρινικών πολυπόδων, ωστόσο, δεν αποτελεί -και δεν πρέπει να αποτελεί- τη μόνη λύση. Ο συνδυασμός με φαρμακευτικές θεραπείες αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έλεγχου της.

Close Menu