Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Υγρασία και αναπνευστικό

Η υγρασία είναι αθόρυβη, αόρατη και ένας από τους χειρότερους εχθρούς του ανώτερου αναπνευστικού. Όταν αυτή κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μεταξύ 40-50%, λειτουργεί ευεργετικά τον οργανισμό, όταν όμως είναι χαμηλή ή ιδιαίτερα υψηλή μπορεί να πλήξει καίρια το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. Συχνά δεν της δίνουμε σημασία, επιτρέποντας σε μια αόρατη απειλή να μπει στο σπίτι και το γραφείο μας και να επηρεάσει, χωρίς να το καταλάβουμε, την καθημερινότητα και την υγεία μας. Μελέτες δείχνουν πως οι μύκητες που αναπτύσσονται από την υγρασία και δη σε σπίτια ή σε επαγγελματικούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς είναι υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό για αναπνευστικά προβλήματα.

Με δεδομένο δε ότι πλέον περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μέσα σε κλειστούς χώρους, τα επίπεδα της υγρασίας πρέπει να μην μας αφήνουν αδιάφορους.

Τι μπορεί να προκαλέσει

Στις περιπτώσεις που η υγρασία είναι χαμηλή –κυρίως όταν χρησιμοποιείται πολύ ο κλιματισμός ως μέσο θέρμανσης, κάτι που διαπιστώνεται περισσότερο στα χρόνια της κρίσης- ο βλεννογόνος της μύτης «ξεραίνεται» και δεν καταφέρνει να λειτουργήσει ως φίλτρο, παγιδεύοντας ιούς, μικρόβια και αλλεργιογόνα, όπως θα όφειλε κανονικά. Έτσι ευνοείται η ανάπτυξη ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων.

Ειδικότερα η χαμηλή υγρασία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση παθογόνων που μεταδίδονται αερογενώς, ενώ μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τα μικρόβια.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιαίτερα υγρή ατμόσφαιρα προλειαίνει το έδαφος για κρίσεις άσθματος, ρινίτιδος και αλλεργιών, καθώς αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη ιών και μυκήτων. Ειδικά στις περιπτώσεις των αλλεργιών η υγρασία παίζει καταλυτικό ρόλο, αφού αλλοιώνει μορφολογικά τους κόκκους της γύρης, ενισχύοντας την επίπτωση τους στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα στο ανώτερο αναπνευστικό. Από εξάρσεις άσθματος, βήχα και δύσπνοια μέχρι ερεθισμό της μύτης, καταρροή ή μπούκωμα, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να γίνουν πηγή για μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι τα παιδιά. Αυτό γιατί έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με την τήρηση κανόνων υγιεινής. Και οι ηλικιωμένοι επίσης που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας και εξασθενημένο οργανισμό.

8+1 τρόποι πρόληψης κατά της υγρασίας

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγρασίας είναι καλό:

  1. Να αερίζετε συχνά και για αρκετή ώρα τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας σας.
  2. Να φροντίζετε να βρίσκουνδιέξοδο οι υδρατμοί που συγκεντρώνονται ειδικά σε κάποια δωμάτια, όπως είναι η κουζίνα και το μπάνιο.
  3. Να χρησιμοποιείτε πάντα απορροφητήρα στην κουζίνα, καθώς η θερμότητα που παράγεται από τον ατμό περιέχει υψηλά επίπεδα υγρασίας.
  4. Να αποφεύγετε ταφυτά εσωτερικού χώρου, καθώς παράγουν πολλή υγρασία.
  5. Σε περιπτώσεις υψηλής υγρασίας να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα.
  6. Όταν η υγρασία είναι υψηλή και δεν διαθέτετε αφυγραντήρα, βάλτε μπρος το κλιματιστικό, καθώς βοηθά στη μείωση της υγρασίας, ξεραίνοντας τον θερμό αέρα.
  7. Μην απλώνετε την μπουγάδα μέσα στο σπίτι, αφού υπολογίζεται πως τα βρεγμένα ρούχα περιέχουν περί τα 2 λίτρα νερό, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας.
  8. Αγοράστε ένα υγρόμετρο για να έχετε πάντα εικόνα για το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας.
  9. Εντοπίστε τα προβλήματα μόνωσης του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου και αναλάβετε δράση για να τα αντιμετωπίσετε εγκαίρως.

Μην αφήνετε την υγρασία, υψηλή ή χαμηλή, να γίνει αιτία ασθενειών, καθώς είναι στο χέρι σας να την ελέγξετε και να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας.

 

 

Close Menu