Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Κάθε φορά που αρρωσταίνετε ρίχνετε το φταίξιμο στο κρύο; Αναθεωρήστε. Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, δεν είναι όμως η βασική πηγή των λοιμώξεων , της γρίπης και του κρυολογήματος. Ο συγχρωτισμός με άλλα άτομα σε μικρούς χώρους που δεν αερίζονται είναι ο νούμερο 1 «ένοχος», αφού η αιτία αυτών των λοιμώξεων είναι οι ιοί, όπως ο ιός του κοινού κρυολογήματος, ο ιός της γρίπης και πολλοί άλλοι.

 

Τα συμπτώματα σε γρίπη και κρυολόγημα

Οι διαφορές στη συμπτωματολογία μεταξύ γρίπης και κοινού κρυολογήματος είναι πολλές και παρουσιάζονται  στον παρακάτω πίνακα:

Σύμπτωμα

Γρίπη

Κρυολόγημα

Έναρξη συμπτωμάτων Ξαφνική Σταδιακή
Πυρετός Συνήθως υψηλός από 38,5 έως 40, με ρίγος Σπάνια σε ενήλικες και σε μεγαλύτερα παιδιά, συχνός σε μικρά παιδιά
Αδυναμία, πόνοι στο σώμα Έντονης βαρύτητας Μικρής έως μέτριας βαρύτητας
Πονοκέφαλος Έντονος Σπάνια
Συνάχι, μπούκωμα Μερικές φορές Τις περισσότερες φορές
Πονόλαιμος Μερικές φορές Τις περισσότερες φορές
Βήχας Έντονος Μέτριας βαρύτητας

 

Φαίνεται από τον πίνακα πως η γρίπη έχει συμπτώματα εντονότερα και μεγαλύτερης διάρκειας (5-7 ημέρες) σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμπτωματολογία διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται τόσο από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο και από την αντιμετώπιση της λοίμωξης στα αρχικά στάδια. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι δύσκολο να διαχωριστεί το κοινό κρυολόγημα από τη γρίπη ελαφράς μορφής.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης και των δύο είναι μέσω των σταγονιδίων στον αέρα, όταν ένα άτομο βήξει ή φταρνιστεί. Η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ για το κοινό κρυολόγημα ο χρόνος αυτός είναι σαφώς μικρότερος.

Στα πρώτα στάδια τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα απαιτούν μόνο υποστήριξη του οργανισμού. Αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη για την ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες, αποσυμφορητικά σπρέι για τη μύτη (όχι περισσότερο από 5-7 μέρες), ρινικές πλύσεις, ξεκούραση και καλό φαγητό είναι τα βασικά μέτρα αντιμετώπισης. Είναι δεδομένο ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν την αντιμετώπιση και δεν προλαμβάνουν από τις συγκεκριμένες λοιμώξεις, καθώς πρόκειται για ιογενείς καταστάσεις. Ωστόσο εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν και μετά από ιατρική συμβουλή, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά για την πρόληψη μικροβιακών επιμολύνσεων.

 

4+1 τρόποι για να προλάβουμε γρίπη και κρυολόγημα

Πώς μπορούμε όμως να προλάβουμε τη μετάδοση τόσο της γρίπης όσο και του κρυολογήματος:

1.Πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

2.Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας κατά τον βήχα και το φτάρνισμα.

3.Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το στόμα και τη μύτη.

4.Αερίζουμε συχνά τους χώρους.

5.Εφόσον έχουμε συμπτώματα, παραμένουμε οικειοθελώς στο σπίτι μας και βγαίνουμε αφού είμαστε απύρετοι για τουλάχιστον 24 ώρες.

 

Ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες συστήνεται κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι το εμβόλιο περιέχει μόνο κάποια συγκεκριμένα στελέχη του ιού της γρίπης και δεν μας προφυλάσσει από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις.

 

Close Menu