Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Διατομή χαλινού γλώσσας

Η διατομή χαλινού γλώσσας είναι η επέμβαση με την οποία αποκαθίσταται η κινητικότητα της άκρης της γλώσσας, η οποία εμποδίζεται από έναν κοντό και παχύ γλωσσικό χαλινό. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμα και στο μαιευτήριο στα νεογνά, ενώ για μωρά έως και 6 μηνών πραγματοποιείται στον χώρο ενός ιατρείου με τοπική αναισθησία. Σε μεγαλύτερα παιδιά απαιτείται ήπια καταστολή σε κλινική, παρουσία αναισθησιολόγου.

Ο κοντός χαλινός είναι μια συγγενής ανωμαλία. Πρόκειται για έναν συνδετικό ιστό κάτω από την γλώσσα, μια μεμβράνη που περιορίζει την ελευθερία αλλά και το εύρος κίνησης της, προκαλώντας προβλήματα στον θηλασμό, στην κατάποση, αλλά και στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού. Φυσιολογικά ο χαλινός διαιρείται προτού γεννηθεί το μωρό και έτσι η γλώσσα μπορεί να κινείται ελεύθερα,  σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτό δεν συμβαίνει. Ο κοντός χαλινός εμφανίζεται στο 4% με 10% των μωρών και είναι μια συχνότερη πάθηση στα αγόρια. Ποικίλει δε από ήπιες μορφές μέχρι και την πλήρη καθήλωση της γλώσσας στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας (αγκυλογλωσσία). 

Η διατομή του χαλινού γλώσσας 

Η διατομή του χαλινού μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με laser και με χειρουργικό ψαλίδι.

Στην εκτομή με laser ουσιαστικά επιτυγχάνεται η εξάτμιση του ιστού με τη θερμική ενέργεια, με σημαντικό πλεονέκτημα την εκμηδένιση του ενδεχομένου της αιμορραγίας. Η διαδικασία απαιτεί λίγα μόλις δευτερόλεπτα στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματοποιείται με μια κάθετη διατομή στη βάση του χαλινού, ενώ δεν απαιτούνται ράμματα. Με δεδομένο δε ότι δεν τραυματίζονται ιστοί στην περιοχή, περιορίζεται ο κίνδυνος φλεγμονής γύρω από την πληγή.

Επίσης, το παιδί αισθάνεται ελάχιστη ενόχληση –καθώς μαζί με τον χαλινό και τα αγγεία στην περιοχή καυτηριάζονται και οι νευρικές απολήξεις- κάτι που ελαχιστοποιεί τον πόνο, ενώ περιορίζεται και το ενδεχόμενο μόλυνσης, αφού η επέμβαση πραγματοποιείται στους χώρους του ιατρείου. Επίσης, η πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος, είναι μικρότερη σε σχέση με τη χρήση χειρουργικού ψαλιδιού.

Στην εκτομή με χειρουργικό ψαλίδι ο κίνδυνος να προκληθεί αιμορραγία, έστω και μικρή, είναι υπαρκτός και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ράμματα, για να αντιμετωπιστεί αυτή η αιμορραγία. Η σύγκριση των δύο μεθόδων αναδεικνύει τη χρήση του laser ως βέλτιστη τουλάχιστον όσον αφορά τον πόνο και την αιμορραγία.

Μετά την επέμβαση της διατομής του χαλινού γλώσσας οι γονείς πρέπει να βοηθούν το παιδί τους να εκτελεί κάποιες ασκήσεις με τη γλώσσα, ενώ συνιστάται η άμεση έναρξη του θηλασμού. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν συμφύσεις ανάμεσα στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας και τον κομμένο χαλινό. 

Αποτελεσματικότερη η έγκαιρη διατομή

Η απελευθέρωση του κοντού χαλινού πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιτρέψει στο παιδί μια φυσιολογική ανάπτυξη. Για αυτό και οι γονείς δεν πρέπει να περιμένουν να μεγαλώσει το παιδί τους, καθώς όσο νωρίτερα γίνει η διατομή τόσο αποτελεσματικότερη είναι, αλλά και με λιγότερες ενοχλήσεις και κινδύνους. Η καλύτερη στιγμή για να διενεργηθεί η διατομή του κοντού χαλινού είναι προτού το μωρό κλείσει τους έξι μήνες, προτού δηλαδή αρχίσει να βγάζει δόντια, καθώς έτσι η διαδικασία είναι απλή.

Close Menu