Αποκατάσταση Ρινικού Διαφράγματος
Δυσκολία αναπνοής, άπνοιες και ροχαλητό, πρωινοί πονοκέφαλοι και αδιαθεσία! Προβλήματα που συνήθως προκαλούνται από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (δηλαδή από το στραβό διάφραγμα μύτης) ή από υπερτροφία των ρινικών κογχών ή από τον συνδυασμό τους και απαιτούν την άμεση Αποκατάσταση ρινικού διαφράγματος.
Η σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος του ιατρού Ιωάννη Γκουντάκου, Χειρουργού ΩΡΛ και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βάζει τέλος στα παραπάνω συμπτώματα, αναίμακτα, ανώδυνα και ελάχιστα επεμβατικά!
Καλέστε μας τώρα για ραντεβού στο 2314 022 425.
Δυσκολία στην αναπνοή
Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη με όλα τα επακόλουθα αυτής (ξηροστομία, προβλήματα στον ύπνο, ροχαλητό, πρωινοί πονοκέφαλοι, αδιαθεσία, άπνοιες με ενδεχόμενη υπνηλία στη διάρκεια της μέρας) είναι μια από τις πιο συνήθεις καταστάσεις για την οποία κάποιος απευθύνεται σε ένα ιατρείο Ωτορινολαρυγγολογίας.
Ο ενήλικας ασθενής που έχει ως μοναδικό σύμπτωμα τη δυσκολία αναπνοής από τη μύτη στις περισσότερες των περιπτώσεων πάσχει από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή από υπερτροφία των ρινικών κογχών, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει συμπτώματα και από τις δύο παθήσεις. Πιο σπάνια άλλες αιτίες έχουν ως αρχικό και μοναδικό σύμπτωμα τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.
Ο ρόλος του ρινικού διαφράγματος (του χόνδρου που χωρίζει τα δύο ρουθούνια) είναι κατά κύριο λόγο μηχανικός, διαμορφώνοντας το σχήμα των ρουθουνιών και δίνοντας σχήμα και στήριξη στη μύτη.
Παρά το μύθο που συντηρείται σχετικά με τη χρήση του Laser στη χειρουργική αποκατάσταση του σκολιωτικού διαφράγματος, αυτό δεν έχει καμία θεραπευτική εφαρμογή στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Θα πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να χειρουργείται ο ασθενής με σκολιωτικό διάφραγμα και συμπτώματα ρινικής δυσχέρειας και όχι ο ασθενής στον οποίο τυχαία διαγιγνώσκεται η σκολίωση.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων έχει τελείως ίσιο διάφραγμα, ωστόσο η θέση και ο βαθμός σκολίωσης είναι αυτά που θα εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή αέρα στη μύτη και θα προκαλέσουν συμπτώματα στον ασθενή.
Η εκτίμηση του βαθμού σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος θα βασιστεί στην απλή πρόσθια ρινοσκόπηση και την ενδοσκόπηση της ρινικής κοιλότητας με τη βοήθεια ειδικών εύκαμπτων και άκαμπτων ενδοσκοπίων.
Εάν βέβαια, στον ίδιο ασθενή συνυπάρχει δυσμορφία του εξωτερικού της μύτης, τότε μπορεί ταυτόχρονα η επέμβαση να συνδυαστεί και με ρινοπλαστική.
Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση ρινικού διαφράγματος
Η εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος επιτελείται πάντοτε υπό γενική αναισθησία και οι τομές είναι όλες εσωτερικές, μη εμφανείς. Το σκολιωτικό διάφραγμα διορθώνεται με την μερική αφαίρεση χόνδρου και οστού και με την βοήθεια ειδικών ραφών.
Σοβαρή σκολίωση στο διάφραγμα της μύτης απαιτεί τη ταυτόχρονη διενέργεια ρινοπλαστικής, ώστε το διάφραγμα να αποσυνδεθεί και από τους εξωτερικούς χόνδρους της μύτης και το ρινικό οστό. Μετεγχειρητικά, στους ασθενείς δεν απαιτείται η χρήση πωματισμού. Σε περίπτωση αιμορραγίας τοποθετούνται ειδικές γάζες, οι οποίες αφαιρούνται εντός 24 ωρών.
Μετά την επέμβαση στο διάφραγμα μύτης , οι ασθενείς λαμβάνουν ειδικές οδηγίες για τη μετεγχειρητική φροντίδα της μύτης, με χρήση ειδικών αλοιφών και πλύσεων, με στόχο την ταχύτερη επούλωσή της. Τα όποια ράμματα χρησιμοποιηθούν είναι απορροφήσιμα και δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους.
Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Συνίσταται η κατ’ οίκον ανάρρωση για 1 εβδομάδα και η αποφυγή σωματικής εργασίας ή άσκησης για 2-3 εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως αντιληπτό από τον ασθενή 10-15 ημέρες μετά το χειρουργείο.
Με τις νέες μεθόδους χειρουργικής και το σύγχρονο εξοπλισμό, οι επεμβάσεις τόσο στο ρινικό διάφραγμα όσο και στις ρινικές κόγχες έχουν απλοποιηθεί και είναι ανώδυνες.