Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Όλοι έχουμε κατά καιρούς αναγκαστεί να αναπνεύσουμε από το στόμα, γιατί έχουμε ένα «μπούκωμα» που δεν μας επιτρέπει τη ρινική αναπνοή. Όταν αυτό διαρκεί λίγο, δεν υπάρχει ανησυχία, όταν όμως το αίτιο είναι μόνιμο και η στοματική αναπνοή γίνεται συνήθεια, τότε πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι».

Αν και δεν μπορούμε να το φανταστούμε, η συστηματική αναπνοή από το στόμα μπορεί να έχει μια σειρά σοβαρών συνεπειών για τον οργανισμό. Γι΄ αυτό, όταν παρατηρήσουμε στα παιδιά μας ή και σε μας τους ίδιους ότι η αναπνοή από το στόμα δεν είναι μια πρόσκαιρη πρακτική, αλλά γίνεται συνήθεια, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να μας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματά μας. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να φαίνεται μια φυσιολογική διαδικασία, κρύβει όμως πολλούς κινδύνους.

 

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη στοματική αναπνοή

Τι πρέπει όμως να ξέρουμε για την στοματική αναπνοή και πώς αυτή επηρεάζει τη ζωή μας; Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός:

1.Η αναπνοή από το στόμα γίνεται συνήθεια κυρίως μετά από έξαρση αλλεργικής ρινίτιδας, σε περιπτώσεις υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), στο σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, στις υπερτροφικές ρινικές κόγχες και στη χρόνια ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα). Το άτομο, όταν δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, καταφεύγει στη στοματική αναπνοή, που του φαίνεται απόλυτα φυσιολογική ως επιλογή.

2.Όταν αναπνέουμε από το στόμα η ποιότητα του αέρα που φτάνει στους πνεύμονες μας είναι υποβαθμισμένη.

3.Ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας δεν είναι προγραμματισμένος να υποδέχεται μεγάλη ποσότητα αέρα, κάτι που συμβαίνει όταν αναπνέουμε από το στόμα. Συνέπεια είναι η ενοχλητική ξηρότητα του στόματος.

4. Με την αναπνοή από το στόμα ο αέρας που εισέρχεται δεν φιλτράρεται κι έτσι πολλά σωματίδια περνούν ανεξέλεγκτα στο αναπνευστικό μας σύστημα. Να σημειωθεί πως στην περίπτωση της ρινικής αναπνοής η μύτη έχει το ρόλο να φιλτράρει, να υγραίνει και να θερμαίνει τον εισπνεόμενο αέρα. Ο αέρας όταν περνά από την μύτη προσαρμόζεται στην θερμοκρασία του σώματος μέσω του βλεννογόνου της, φιλτράρεται μέσω του επιθηλίου της, που κρατά τα διάφορα σωματίδια μακριά από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και αποστειρώνεται, με τη βοήθεια ενζύμων του βλεννογόνου.

5. Η αναπνοή από το στόμα δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη οξυγόνωση του οργανισμού με αποτέλεσμα πολύ λιγότερο οξυγόνο να απορροφάται τελικά από το αίμα, όταν αναπνέουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο οργανισμός κάνει υπερπροσπάθεια για να αντεπεξέλθει και η κατάσταση αυτή φέρνει κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μικρούς μαθητές με τα υπερτροφικά “κρετάκια”, με αντίκτυπο στις σχολικές τους επιδόσεις.

6. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αλλαγή που αναφέρουν οι ασθενείς μετά από ένα χειρουργείο στη μύτη τους, είτε για ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος είτε για αφαίρεση ρινικών πολυπόδων, είναι η σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

7.Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική αναπνοή από το στόμα, ειδικά από τις μικρές ηλικίες, μπορεί ακόμα και να έχει επίδραση στο σχήμα του προσώπου, αφού ο οργανισμός κάνοντας προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερο οξυγόνο, σπρώχνει την κάτω γνάθο. Μακρύ και στενό πρόσωπο, στενή γνάθος, στενό και μακρύ στόμα, ανωμαλίες στην οδοντοστοιχία, αδύναμο άνω χείλος, σαρκώδες κάτω χείλος είναι μερικές από τις μορφολογικές συνέπειες της χρόνιας και συστηματικής αναπνοής από το στόμα.

8. Η στοματική αναπνοή όμως μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον ύπνο μας, να προκαλέσει χρόνια κούραση, πονοκεφάλους, προβλήματα στην πέψη, ακόμα και ουλίτιδα, τερηδόνα και άσχημη αναπνοή.

9. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η ακραία άποψη που συχνά αναφέρεται ότι η στοματική αναπνοή μπορεί να επιφέρει ακόμα και προβλήματα στην καρδιά (έμφραγμα) και στον εγκέφαλο (αγγειακό επεισόδιο) είναι αβάσιμη και δεν έχει αποδειχτεί σε καμία επιστημονική μελέτη.

10.Όταν οι μύες του στόματος και του προσώπου συνηθίσουν στην στοματική αναπνοή, η κατάσταση δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, αν κλείσουμε απλώς το… στόμα μας. Πρέπει το σώμα να εκπαιδευτεί εκ νέου, ώστε να μπορέσει να επανέλθει στη φυσιολογική διαδικασία της αναπνοής.

Close Menu