Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

ΩΡΛ και Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας που φέρνει μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό και το σώμα της. Αν και οι περισσοτερες από αυτές τις αλλαγές δεν είναι επιβλαβείς για την έγκυο, κάποιες μπορούν να εξελιχθούν παθολογικές. Οι ορμονικές κυρίως μεταβολές στο σώμα της εγκύου μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανό της και τα αντικείμενα εξέτασης της Ωτορινολαρυγγολογίας δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι συχνότερες παθήσεις που μπορεί μια έγκυος να εμφανίσει είναι η ρινική συμφόρηση ή ρινίτιδα, η ρινορραγία, η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, διάφορες ωτολογικές διαταραχές και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η εγκυμοσύνη περνάει κι από το… ιατρείο του ΩΡΛ

Πώς και πότε όμως εμφανίζονται αυτές οι παθήσεις;

  1. Ρινίτιδα

    : Υπολογίζεται οτι 1 στις 5 εγκύους θα παρουσιάσει δυσκολία ρινικής αναπνοής στα πλάισια της ρινίτιδος της εγκυμοσύνης. Κάνει την εμφάνισή της συνήθως προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, συχνά όμως μπορεί να συνεχίσει να ταλαιπωρεί την έγκυο και τους επόμενους μήνες. Οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν συμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα η έγκυος να αισθάνεται ένα μόνιμο μπούκωμα στην μύτη με αυξημένες εκκρίσεις.

  2. Ρινορραγία:

    Η αυξημένη αγγειοβρίθεια του ρινικού βλεννογόνου, λόγω των ορμονικών αλλάγων, είναι ο βασικός λόγος πίσω από τις ρινορραγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αθώες και αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα.

  3. Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας:

    Εμφανίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο και στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζεται ως ήπια διαταραχή που προκαλεί μια αίσθηση πλήρωσης στο αυτί. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανή η ανάπτυξη εκκριτικής ωτίτιδας με ορώδες υγρό στο μέσο αυτί.

  1. Ωτολογικές διαταραχές:

    Η συνηθέστερη ωτολογική διαταραχή σε μια εγκυμοσύνη είναι η εμφάνιση εμβοών (βουητών), που παρατηρούνται σε 1 στις 3 εγκυμοσύνες και εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Παλιότερα η εγκυμοσύνη είχε «κατηγορηθεί» ως πάραγοντας ανάπτυξης ωτοσκλήρυνσης, ενός συχνού κληρονομικού αιτίου βαρηκοίας. Η νεότερη γνώση τονίζει ότι μόνο οι γενετικά προδιαθετιμένες γυναίκες είναι αυτές που ενδεχομένως να εμφανίσουν την πάθηση της ωτοσκλήρυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

  1. Γαστροοισοφαγική/λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση:

    Εμφανίζεται συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι δε ιδιαίτερα συχνή, αφού ταλαιπωρεί το 30% με 50% των εγκύων. Προκαλείται συνήθως από τη χαλάρωση του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, εξαιτίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ενώ μια ακόμη αιτία για την εμφάνισή της είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που προκαλεί η μεγέθυνση της μήτρας. Πέρα από το αίσθημα του καύσου, μπορεί να εμφανιστεί και ως βραχνάδα, χρόνιος βήχας ή ως ανάγκη για συνεχή καθαρισμό του λαιμού.

 

Πέραν όμως όλων αυτών των παθήσεων, τα συμπτώματα των οποίων είναι συνήθως ήπια, η ανάγκη μιας εγκύου να αισθανθεί πιο ασφαλής είναι μία ακόμα παράμετρος που θα πρέπει να την οδηγήσει στο ιατρείο του ωτορινολαρυγγολόγου με τις πρώτες ενοχλήσεις.

Close Menu