Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Η μόνιμη δυσκολία ρινικής αναπνοής συνδέεται από την πλειονότητα των ασθενών με τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Ωστόσο, σε ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων, που κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%, το βασικό αίτιο για τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής είναι η Ρινική βαλβίδα και η δυσλειτουργία της.

Η ρινική βαλβίδα είναι η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ διαφράγματος και πλάγιου ρινικού τοιχώματος, αποτελεί το στενότερο σημείο της μύτης και λειτουργεί ως ο ρυθμιστής ομαλής ροής και όγκου αέρα εντός της ρινικής κοιλότητας. Κάθε διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας  στην περιοχή της ρινικής βαλβίδας ή της κινητικότητας πλάγιου ρινικού τοιχώματος, είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω χειρουργικών χειρισμών, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει  τη δυσλειτουργία της.

Τα ανατομικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται στην κατασκευή της μύτης (κληρονομικά αίτια), σε κάποιον τραυματισμό-κάταγμα της μύτης σε  προηγούμενο χειρουργείο ή στην αποδυνάμωση των ιστών λόγω γήρατος. Η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας, για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους, συναντάται αρκετά συχνά. Έτσι, σε ασθενείς με δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να ερευνάται ως αίτιο της.

Πότε δυσλειτουργεί η ρινική βαλβίδα

Μπορείτε να υποψιαστείτε πως κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία της ρινικής σας βαλβίδας όταν:

αναπνοή σας βελτιώνεται σημαντικά, αν τραβήξετε το μάγουλο σας προς τα έξω ή σηκώσετε την κορυφή της μύτης,

αναπνοή σας σχεδόν ομαλοποιείται με τη χρήση διάφορων ρινικών ταινιών- αυτοκόλλητων,

-το πλάγιο ρινικό τοίχωμα (το μαλακό μέρος της μύτης) «κλείνει» προς τα μέσα κατά την εισπνοή, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αέρα.

Η διάγνωση απαιτεί ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και διενεργείται τόσο με την κλινική εξέταση όσο και με τη διενέργεια της τετραφασικής ρινομανομετρίας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

 Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται χειρουργικά και μόνο με τη λειτουργική ρινοπλαστική, κατά την οποία αποκαθίσταται κάθε ανατομική ανωμαλία ή δυσμορφία που έχει προκαλέσει τη δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας.

Με την καθιέρωση της χρήσης χόνδρινων μοσχευμάτων σε θέσεις «κλειδιά» για την ενίσχυση και στήριξη του πλάγιου τοιχώματος της μύτης η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σήμερα επιτυχής και δίνεται πλέον λύση στην ταλαιπωρία των ασθενών από τις ατελείωτες επανεπεμβάσεις. Έτσι έχουν πια τη δυνατότητα να απολαύσουν ανεμπόδιστη  ρινική αναπνοή.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το βίντεο

Close Menu