Η ακοή δεν είναι μια τυχαία αίσθηση, αφού η σημασία της είναι πολυδιάστατη και καταλυτική για τον άνθρωπο. Η εύρυθμη λειτουργία της συμβάλλει στην ανάπτυξη της ομιλίας και διασφαλίζει την επικοινωνία μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Η δε απώλειά της συνιστά βαριά αναπηρία, ενώ οι διαταραχές της μπορούν να απομονώσουν το άτομο, να το περιθωριοποιήσουν και να επηρεάσουν δραματικά την ποιότητα της ζωής τους.
Καθημερινά η ακοή μας υποβάλλεται σε μικρές ή μεγάλες δοκιμασίες. Από τους δυνατούς ήχους μέχρι τις λοιμώξεις των αυτιών, τις παθήσεις του ακουστικού συστήματος και τραυματισμούς μέχρι το αναπόφευκτο γήρας, αλλά και την κληρονομικότητα, πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ακοή μας.
Προστατεύουμε την ακοή μας με 6 απλά tips
Είναι δε μύθος το ότι η βαρηκοΐα είναι υπόθεση μόνο των ηλικιωμένων ανθρώπων, αφού πολλά είναι τα περιστατικά και σε άλλες ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά. Στις νεότερες ηλικίες μάλιστα ένα από τα βασικότερα αίτια της βαρηκοΐας είναι η συνεχής έκθεση σε υψηλής έντασης θορύβους. Είναι ενδεικτικό πως η ηχορύπανση θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία μας μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Συμβουλές για να προστατεύσουμε την ακοή μας
Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε την ακοή μας, ώστε να τη διατηρήσουμε αλώβητη με το πέρασμα των ετών. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να το πετύχουμε;
- Αποφεύγουμε τους δυνατούς θορύβους. Ασφαλές επίπεδο θορύβου είναι αυτό όπου η ένταση του ήχου δεν ξεπερνά τα 85 dB. Οτιδήποτε πάνω από αυτό είναι επιβλαβές για το αυτί. Για παράδειγμα ο θόρυβος σε ένα νυχτερινό μαγαζί φτάνει στα 110 dB, ο ήχος από μια προσωπική συσκευή μουσικής στα 120, ενώ σε έναν χώρο εργοστασίου τα 90 dB. Η συνεχής έκθεση σε θορύβους που υπερβαίνουν την ακουστική μας αντοχή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της ακοής.
- Φροντίζουμε να μειώνουμε την έκθεσή μας στον θόρυβο. Αν είμαστε σε έναν χώρο με πολύ θόρυβο, όπως για παράδειγμα ένα club, καλό είναι βγαίνουμε ανά 15 λεπτά και να ξεκουράζουμε τα αυτιά μας για μερικά λεπτά. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την παραμονή μας σε έναν θορυβώδη χώρο, κάνουμε χρήση ωτοασπίδων, ώστε να προστατευτούμε από τον θόρυβο.
- Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας που χρησιμοποιούν συχνότερα ακουστικά για να ακούσουν μουσική να τη διατηρούν σε χαμηλή ένταση και κάνουμε το ίδιο. Παράλληλα, περιορίζουμε τον χρόνο χρήσης ακουστικών. Η υψηλή ένταση ήχου στα ακουστικά μπορεί να πλήξει καίρια την ακοή και να οδηγήσει, όταν είναι συστηματική και χρόνια, ακόμα και στην απώλεια της ακοής. Μάλιστα, πρέπει να προσέχουμε, καθώς με τον καιρό η ακουστική μας δυνατότητα προσαρμόζεται στις υψηλές εντάσεις κι ενώ πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, η βλάβη συντελείται χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
- Ελέγχουμε τακτικά την ακοή μας, καθώς τα προβλήματα δεν εμφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη και μια διαταραχή μπορεί να εξελίσσεται καιρό προτού την καταλάβουμε. Ένας ετήσιος έλεγχος της ακοής μας από τον ωτορινολαρυγγολόγο θα μας βοηθήσει να έχουμε εικόνα για την ακουστική μας κατάσταση, αλλά και να προλάβουμε τυχόν προβλήματα. Ειδικά στις περιπτώσεις που συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, η συχνή εξέταση ακοής είναι επιτακτική, αφού η εν λόγω πάθηση αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας της ακοής.
- Σε περιβάλλοντα όπου μεταβάλλεται η πίεση, όπως για παράδειγμα στην καμπίνα ενός αεροσκάφους που βρίσκεται στον αέρα, δεν χρειάζεται να υπομένουμε τον πόνο που προκαλείται στα αυτιά μας. Μπορούμε να μασάμε τσίχλα ή να τρώμε μια καραμέλα, ώστε να αποφεύγουμε τον πόνο, ενώ αν ταξιδεύουμε μαζί με νεογνά ή μικρά παιδιά, μπορούμε τους δίνουμε στην πρώτη περίπτωση πιπίλα και στη δεύτερη νερό.
- Κόβουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την ακοή μας, οπότε η διακοπή των δύο αυτών βλαβερών συνηθειών δεν είναι μόνο ιδανική επιλογή συνολικά για την υγεία μας, αλλά και εν προκειμένω για την υγεία των αυτιών μας.
Σε κάθε περίπτωση, όταν ζητάμε συνεχώς από τον συνομιλητή μας να επαναλάβει αυτό που μόλις μας είπε, αν σε μέρη με θόρυβο αδυνατούμε να ακούσουμε τους άλλους ή αν έχουμε ξαφνικά εμβοές, δεν πρέπει να χάσουμε καθόλου χρόνο, αλλά να επισκεφθούμε άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο.