Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Η μπουκωμένη μύτη μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σας εφιάλτη. Μάλιστα, όταν εξελίσσεται σε χρονίζουσα κατάσταση, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις κοινωνικές σας σχέσεις, στην εργασία σας, αλλά και στην ψυχολογική σας υγεία. Άλλωστε, όταν η ρινική συμφόρηση κάνει την εμφάνισή της, η αναπνοή γίνεται δύσκολη, ενώ προκαλούνται καταρροή και φτέρνισμα, όπως επίσης πονοκέφαλος και κακή διάθεση.

Κι αν πιστεύετε πως μπορεί η αναπνοή από το στόμα να υποκαταστήσει τη ρινική αναπνοή και να σας ανακουφίσει, σκεφτείτε το ξανά, αφού η στοματική αναπνοή μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, όταν γίνεται συστηματικά. Άλλωστε, όταν αναπνέετε από το στόμα, η ποιότητα του αέρα που φτάνει στους πνεύμονές σας είναι υποβαθμισμένη, ενώ ο αέρας που εισέρχεται δεν φιλτράρεται κι έτσι πολλά σωματίδια περνούν ανεξέλεγκτα στο αναπνευστικό σας σύστημα.

Κανονικά μια ρινική συμφόρηση περνά μετά από μια εβδομάδα συμπτωμάτων. Αν δείτε πως επιμένει, καλό είναι να αναζητήσετε τα αίτιά της, που μπορεί να είναι βαθύτερα. Μην αφήνετε το μπούκωμα να γίνει συνήθεια, γιατί δεν θα το αντιμετωπίσετε ποτέ. Πότε λοιπόν πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού για την μπουκωμένη μύτη;

Μπουκωμένη μύτη και επίσκεψη στο ιατρείο

Καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1.  Όταν η δυσκολία στην αναπνοή είναι μόνιμη με μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η μόνιμη δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή συνήθως κρύβει ανατομικές δυσκολίες, με συνηθέστερη τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος που απαιτεί χειρουργικό ευθειασμό. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο.
  2.  Όταν η καταρροή διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Οι συνεχόμενες ρινικές εκκρίσεις υποκρύπτουν δυσλειτουργία του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων λόγω αλλεργικής ρινίτιδος, υπερτροφίας ρινικών κογχών, χρόνιας ρινοκολπίτιδος (ιγμορίτιδας) κ.α.
  3.  Όταν έχει χαθεί και η όσφρηση, σημείο δηλωτικό χρόνιας ρινοκολπίτιδος (ιγμορίτιδος) με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η λήψη στεροειδών σκευασμάτων, αντιβιοτικών και ρινικών πλύσεων, ενώ σε αποτυχία ελέγχου της νόσου, η σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική προκρίνεται ως η ιδανικότερη λύση.
  4.  Όταν υπάρχει πίεση και βάρος στο πρόσωπο και στα αυτιά, συμπτώματα που δείχνουν χρόνια ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες. Αν δείτε την απλή βλέννα να αλλάζει χρώμα και να μετατρέπεται σε ένα πρασινοκίτρινο πύον, τότε πρέπει να ανησυχήσετε.
  5.  Όταν συνυπάρχει πάθηση του κατώτερου αναπνευστικού, όπως βρογχικό άσθμα, καθώς οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδος ή χρόνιας ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας) με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες.
  6.  Όταν γίνεται χρήση αποσυμφορητικών σπρέι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων χωρίς αποτέλεσμα. Η παρατεταμένη χρήση τους κρύβει τον κίνδυνο φαρμακευτικής ρινίτιδας, με συνέπεια την επιδείνωση των συμπτωμάτων.
  7. Όταν το μπούκωμα στη μύτη συνδυάζεται με θολή όραση.
  8. Όταν η ρινική σας συμφόρηση συνοδεύεται από βήχα που διαρκεί για περισσότερο από ένα δεκαήμερο.

Δεν πρέπει να αφήνετε το μπούκωμα να διαρκεί, καθώς μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως οι διαταραχές στον ύπνο, με συνηθέστερη την αποφρακτική άπνοια, η παραρρινοκολπίτιδα, η οξεία μέση ωτίτιδα και το άσθμα. Επίσης μπορεί να υποκρύπτει άλλες παθήσεις, τις οποίες πρέπει να εντοπίσετε εγκαίρως, για να προλάβετε τα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση μην ασχοληθείτε μόνο με την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αφού πιθανότατα αυτό θα σας οδηγήσει σε μια προσωρινή λύση. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό, ώστε να αντιμετωπίσετε τις αιτίες του προβλήματος και να αναπνεύσετε ελεύθερα μια και καλή.

Close Menu