Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Ο κοντός χαλινός της γλώσσας δεν είναι μια ασυνήθιστη πάθηση. Άλλωστε, εκτιμάται πως περί το 4% με 10% των μωρών γεννιούνται με κοντό ή αλλιώς βραχύ χαλινό. Ο χαλινός είναι ο συνδετικός ιστός κάτω από την γλώσσα, μια μεμβράνη που περιορίζει την ελευθερία αλλά και το εύρος κίνησής της, προκαλώντας προβλήματα στον θηλασμό, στην κατάποση, αλλά και στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σε επόμενα στάδια. Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή στα αγόρια και ποικίλει από ήπιες μορφές ως και την πλήρη καθήλωση της γλώσσας στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας (αγκυλογλωσσία). Κανονικά ο χαλινός διαιρείται προτού γεννηθεί το μωρό και έτσι η γλώσσα μπορεί να κινείται ελεύθερα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτό δεν συμβαίνει και τα αίτια γι’ αυτό δεν έχουν διευκρινισθεί.

Κοντός χαλινός της γλώσσας, σημάδια

Για τη διάγνωση του προβλήματος οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στον Παιδίατρο ή στον Ωτορινολαρυγγολόγο τους. Τα συμπτώματα που θα τους υποψιάσουν είναι, μεταξύ άλλων, ο πόνος στη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους από το μωρό, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά η δυσκολία στην ομιλία, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις της γλώσσας για κάποιους φθόγγους. Μάλιστα, στην περίπτωση του θηλασμού, ενώ η διαδικασία διαρκεί αρκετή ώρα, δεν είναι αποδοτική, αφού τα χείλη του μωρού δεν μπορούν να εφαρμόσουν όπως πρέπει στο στήθος και η γλώσσα δεν έχει τη δυνατότητα να πιέσει το πάνω μέρος του, με συνέπεια να μην παράγεται το απαιτούμενο γάλα.

Πάντως, τα πιο κοινά σημάδια του κοντού χαλινού είναι ο σχηματισμός «καρδιάς» στην άκρη της γλώσσας, το άσπρισμα του χαλινού όταν εκτείνεται η γλώσσα και η αδυναμία αγγίγματος της οροφής της στοματικής κοιλότητας. Σε μεγαλύτερα παιδιά η αδυναμία να βγάλουν τη γλώσσα τους έξω από το στόμα ή να γλείψουν ελεύθερα το παγωτό τους ή το γλειφιτζούρι τους, είναι ενδεικτική του προβλήματος.

Η επέμβαση

Με δεδομένο ότι η απελευθέρωση του κοντού χαλινού της γλώσσας και είναι μια απλή επέμβαση, προκρίνεται η συγκεκριμένη παρέμβαση και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, ώστε το παιδί να μην αναζητήσει άλλες διεξόδους για την ομιλία και τη σίτιση.

Στις μέρες μας ο κοντός χαλινός της γλώσσας αποκαθίσταται με μια σύντομη και απλή επέμβαση, τη διατομή του χαλινού, που μπορεί να γίνει στο μαιευτήριο στα νεογνά. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών η επέμβαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός ιατρείου με τοπική αναισθησία, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά απαιτείται ήπια καταστολή. Μια από τις μεθόδους που αξιοποιούνται τον τελευταίο καιρό για την εκτομή του βραχέος χαλινού της γλώσσας είναι η χρήση laser, ενώ η διαδικασία μπορεί να γίνει επίσης με τη χρήση νυστεριού ή ψαλιδιού. Με τον πρώτο τρόπο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ανώδυνα, αναίμακτα και εύκολα, καθησυχάζοντας τους όποιους φόβους των γονιών, μπορεί όμως να οδηγήσει στη δημιουργία ουλής. Με το ψαλίδι η επέμβαση είναι συντομότερη και δεν οδηγεί στον σχηματισμό ουλής. Με δεδομένο ότι στον χαλινό οι νευρικές απολήξεις και τα αιμοφόρα αγγεία είναι ελάχιστα, ελαχιστοποιείται και ο πόνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο βραχύς χαλινός πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αφού έτσι επιτυγχάνονται και καλύτερα αποτελέσματα. Οι γονείς δεν πρέπει να περιμένουν να μεγαλώσει το παιδί τους, καθώς όσο νωρίτερα γίνεται η επέμβαση τόσο καλύτερο είναι γι’ αυτό. Άλλωστε, η κωλυσιεργία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού τους.

Close Menu