Υποφέρετε από δυσάρεστη αναπνοή, παρόλο που φροντίζετε συστηματικά την υγιεινή των δοντιών σας; Η κακοσμία του στόματός σας απομακρύνει τους άλλους και δεν ξέρετε πού οφείλεται, ώστε να την αντιμετωπίσετε; Η κακοσμία στόματος ή αλλιώς χαλίτωση, που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, μπορεί να είναι απόρροια μιας σειράς παθήσεων, μεταξύ των οποίων και οι ωτορινολαρυγγολογικές, τις οποίες συχνά δεν μπορούμε καν να φανταστούμε όσο αναζητούμε τα αίτιά της.
Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, οι αμυγδαλόλιθοι, τα στοματικά έλκη, οι κακοήθεις εξεργασίες του στοματοφάρυγγα και η οδοντογενής ιγμορίτιδα ενδέχεται να αποτελούν πηγή μιας δυσάρεστης αναπνοής, οπότε αντιμετωπίζοντάς τις, βάζετε τέλος και στη στοματική κακοσμία που σας ταλαιπωρεί και κρατά σε απόσταση τους οικείους σας.
Γι΄ αυτό και την επόμενη φορά που διαπιστώσετε πως η αναπνοή σας είναι κάκοσμη, χωρίς αυτό να οφείλεται σε κάποιο προφανές πρόβλημα των δοντιών ή της υγιεινής του στόματός σας, απευθυνθείτε στον ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να εξακριβώσετε την πηγή του προβλήματος.
Πώς συνδέεται η κακοσμία στόματος με τις ΩΡΛ παθήσεις
Τι είναι όμως η κακοσμία και πώς συνδέεται με τις ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις; Η κακοσμία της στοματικής κοιλότητας είναι απόρροια της αυξημένης συγκέντρωσης βακτηρίων στο στόμα, τα δόντια και τη γλώσσα, που με τη σειρά τους απελευθερώνουν πτητικές θειούχες ενώσεις, οι οποίες είναι και η αιτία της δυσάρεστης αναπνοής. Αποτελεί δε συχνό σύμπτωμα στις ακόλουθες ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις:
Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση
Η κακοσμία του στόματος περιλαμβάνεται στα βασικότερα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης, της πάθησης δηλαδή κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί μέσω του οισοφάγου στον λάρυγγα, τον φάρυγγα και τη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας βλάβες στον βλεννογόνο. Μάλιστα, στην περίπτωση της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης η κακοσμία του στόματος παραπέμπει σε οσμή έμετου και έχει όξινη αίσθηση. Εκτιμάται ότι περί το 10% των περιπτώσεων κακοσμίας ξεκινά από το στομάχι, όταν η βαλβίδα ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι χαλαρώνει και αφήνει τα αέρια που παράγονται εκεί να φτάσουν στη στοματική κοιλότητα.
Αμυγδαλόλιθοι
Οι αμυγδαλόλιθοι είναι μικρές, λευκές μάζες στην επιφάνεια των αμυγδαλών, η επιφάνεια των οποίων έχει μικρά βαθουλώματα, που γεμίζουν από υπολείμματα τροφών, αλλά και νεκρά κύτταρα από το επιθήλιο. Ακριβώς αυτή η σύνθεση των αμυγδαλόλιθων από νεκρά κύτταρα, υπολείμματα τροφών, αλλά και βλέννα οδηγεί σε κάκοσμη αναπνοή.
Έλκη στόματος
Τα στοματικά έλκη μπορεί να αποτελούν αιτίες της κακοσμίας του στόματός σας. Ειδικά όταν τα έλκη επιμένουν και γίνονται εστίες βακτηρίων, η δυσάρεστη αναπνοή επιδεινώνεται. Τα αφθώδη έλκη, που μπορεί να εντοπιστούν από τις παρειές και τα ούλα μέχρι τη γλώσσα, τα χείλη και την υπερώα, σχηματίζονται αρχικά ως ερυθηματώδεις κηλίδες που στη συνέχεια αποκτούν μια λευκο-γκρι ινώδη μεμβράνη. Συνήθως διαρκούν 7 με 10 ημέρες και επαναλαμβάνονται τρεις έως έξι φορές τον χρόνο.
Κακοήθεις εξεργασίες στοματοφάρυγγα
Η επίμονη κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι προειδοποιητικό «καμπανάκι» για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας ή του φάρυγγα. Οι κακοήθεις εξεργασίες στην περιοχή αυξάνουν την παροχή του αίματος τοπικά, με συνέπεια να δημιουργούνται εξελκώσεις και να αναπτύσσονται βακτήρια.
Οδοντογενής ιγμορίτιδα
Η κακοσμία μπορεί να είναι συνέπεια και της οδοντογενούς ιγμορίτιδας, που είναι η διασπορά μιας λοίμωξης των δοντιών προς το ιγμόρειο άντρο. Η δημιουργία βλεννοπυωδών εκκρίσεων στη μύτη και η ρινική απόφραξη εξαιτίας της οδοντογενούς ιγμορίτιδας μπορεί να γίνουν αιτία δυσάρεστης αναπνοής.
Η κακοσμία του στόματος συχνά οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, γι’ αυτό και πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως και να αντιμετωπίζεται με τη συνδρομή της κατάλληλης ιατρικής ειδικότητας, εν προκειμένω της ωτορινολαρυγγολογίας.