Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Βράγχος φωνής: Πότε να ανησυχήσω; Ταλαιπωρείστε από επίμονη βραχνάδα και η φωνή σας δεν ακούγεται όπως συνήθως; Πρόκειται για μια διαταραχή της φωνής, που αλλάζει την ποιότητα και την ένταση της και η οποία συνήθως οφείλεται σε καλοήθη αίτια και πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή ωτορινολαρυγγολογική πάθηση.

Οι συνηθέστερες αιτίες για το βράγχος φωνής είναι η ιογενής λοίμωξη του λάρυγγα (οξεία λαρυγγίτιδα), η κακή χρήση της φωνής, οζίδια στις φωνητικές χορδές, οι πολύποδες, η χρόνια λαρυγγίτιδα, η λαρυγγο-φαρυγγική παλινδρόμηση, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, το κάπνισμα που “σκληραίνει” τις φωνητικές χορδές, ο χρόνιος βήχας, η αλλεργία, ο τραυματισμός του λάρυγγα, τα εγκαύματα από καυστικές ουσίες, οι ενδοκρινολογικές μεταβολές σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως είναι η εφηβεία και η εμμηνόπαυση, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις οι προκαρκινικές βλάβες (λευκοπλακία, κεράτωση) και ο καρκίνος του λάρυγγα.

 

Πότε να ανησυχήσω για το βράγχος φωνής;

Πότε πρέπει όμως να ανησυχήσετε για τη βραχνάδα και να μην περιμένετε απλώς να περάσει; Αν διαπιστώσετε πως το βράγχος φωνής επιμένει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες και δεν έχει προηγηθεί κάποια προφανής αιτία για την πρόκλησή του, όπως για παράδειγμα ένα κρυολόγημα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ωτορινολαρυγγολόγο. Επίσης, αν η βραχνάδα αυτή επαναλαμβάνεται χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο ή αν αισθάνεστε πονόλαιμο ή δυσκολία στην κατάποση για περισσότερες από δύο εβδομάδες, τότε πρέπει να χτυπήσει… καμπανάκι. Αν μάλιστα είστε καπνιστής ή καταναλώνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, έχετε δύο ακόμα λόγους για να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού. Επίσης, άμεση πρέπει να είναι η επίσκεψη στο γραφείο του ωτορινολαρυγγολόγου, αν πρόκειται για παιδί και το βράγχος συνοδεύεται από σιελόρροια.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία του βράγχους φωνής υπαγορεύεται από το αίτιο που το έχει προκαλέσει. Έτσι, αν πάσχετε από μια απλή λαρυγγίτιδα, η βραχνάδα θα περάσει από μόνη της, ενώ σε ιογενείς λαρυγγίτιδες ενδέχεται να απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή. Αν η αιτία που προκαλεί το βράγχος είναι η γαστρο-οισοφαγική ή λαρυγγο-φαρυγγική παλινδρόμηση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ώστε να εκλείψει η βραχνάδα. Όταν όμως διαπιστωθούν ανατομικές αλλαγές στις φωνητικές χορδές, τότε προκρίνεται η χειρουργική οδός.

Ειδικότερα, στην περίπτωση καλοηθών βλαβών του λάρυγγα, όπως πολύποδες ή καλοήθεις όγκοι, θα απαιτηθεί ο χειρουργικός καθαρισμός των φωνητικών χορδών. Ο χειρουργικός καθαρισμός ή αλλιώς μικρολαρυγγοσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και είναι μικρής διάρκειας. Η χρήση του laser σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί ιδανικό χειρουργικό εργαλείο. Στόχος του είναι η αποκατάσταση της ανατομίας των φωνητικών χορδών, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα τους. Στη συνέχεια ακολουθεί βιοψία στο υλικό που αφαιρείται. Μετά την επέμβαση δεν απαιτείται νοσηλεία, ενώ στον ασθενή συνιστάται ξεκούραση της φωνής για μερικές μέρες, ώστε να επουλωθεί το τραύμα.

Σε περίπτωση που η βιοψία μετά τον χειρουργικό καθαρισμό δείξει κακοήθεια, τότε η περαιτέρω αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Σε αρχικού σταδίου νεοπλασίες η χειρουργική αφαίρεση ή ακτινοθεραπεία αποτελούν θεραπείες εκλογής με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε πιο προχωρημένους καρκίνους μπορεί να απαιτηθεί ριζικότερη επέμβαση στο λάρυγγα σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Για να αποφευχθούν οι τελευταίες περιπτώσεις, η έγκαιρη επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο κρίνεται επιβεβλημένη, ιδιαίτερα όταν το βράγχος φωνής επιμένει περισσότερο των 3 εβδομάδων και ο ασθενής είναι καπνιστής.

Close Menu