Τηλ.: 2314 022 425, Παύλου Μελά 22, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη.

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες και σχετίζονται με τα αυτιά είναι πολλά.  Από τη διάτρηση τυμπάνου μετά από ένα θαλάσσιο σπορ, ένα έντομο μέσα στο αυτί και η βαριά εξωτερική ωτίτιδα, αποτελούν λόγους για τους οποίους πρέπει προσέχετε ακόμα περισσότερο τα αυτιά σας τώρα το καλοκαίρι.

 

Θαλάσσια σπορ και διάτρηση τυμπάνου

Πολλές φορές ένα θαλάσσιο σπορ, όπως οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι και το σέρφινγκ, μπορεί να χάσει τη διασκεδαστική του πλευρά και να οδηγήσει σε διάτρηση τυμπάνου, μια πολύ συχνή πάθηση. Όταν σπάει το τύμπανο, προκαλείται έντονος πόνος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και αίμα. Αν ο πόνος αυτός αυξάνεται και συνοδεύεται και από βαρηκοΐα για πάνω από μία ημέρα, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό. Η προσωρινή ανακούφιση του πόνου, ιδίως μετά από εκροή αίματος ή υγρού, δεν πρέπει να σας εφησυχάσει. Μάλιστα, αν δείτε πύον στο αυτί σας, σημαίνει πως έχετε ήδη αργήσει.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να βρεθείτε στο ιατρείο του ωτορινολαρυγγολόγου, μπορείτε να τοποθετήσετε μια ζεστή κομπρέσα στο αυτί σας ή να πάρετε ένα παυσίπονο, απαγορεύεται όμως να βάλετε σταγόνες. Επίσης πρέπει να φροντίσετε ώστε να μην μπει νερό στο αυτί μέχρι να σας δει ο ωτορινολαρυγγολόγος.

 

Έντομο μέσα στο αυτί

Τα έντομα όσο μικρά είναι τόσο μεγάλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αν τρυπώσουν μέσα στο αυτί, στο οποίο συνήθως τα προσελκύει η μυρωδιά του κεριού. Με την είσοδό του το έντομο μέσα στο αυτί, μπορεί να μπλεχθεί στο κερί και να μην καταφέρει να ξαναβγεί. Στην περίπτωση μάλιστα που πρόκειται για κάποιο ευμέγεθες έντομο, η δυσκολία εξόδου είναι μεγαλύτερη και ο πόνος που προκαλείται στην προσπάθειά του να βγει εντονότερος.

Αν αισθανθείτε το έντομο μέσα στο αυτί σας, μπορείτε να ρίξετε λίγο λάδι ή λίγο καθαρό οινόπνευμα, ώστε να το “πνίξετε”. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αποπειραθείτε να το βγάλετε μόνοι σας κι αυτό γιατί μπορεί να τραυματίσετε τον πόρο ή να αφήσετε πίσω κομματάκια του εντόμου, που ενδέχεται να αποτελέσουν εστία μόλυνσης.  Δεν πρέπει να χάσετε χρόνο. Η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι επιβεβλημένη.

 

Βαριά εξωτερική ωτίτιδα

Δεν είναι τυχαίο το ότι η βαριά εξωτερική ωτίτιδα, ιδιαίτερα συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι γνωστή ως νόσος του κολυμβητή. Ουσιαστικά πρόκειται για μόλυνση του δέρματος του εξωτερικού ακουστικού πόρου και όχι του αυτιού, καθώς η αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία των θερινών μηνών αποτελούν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης μικροβίων. Έτσι δημιουργείται μια αίσθηση μπουκώματος στο αυτί, πόνος, αλλά και φαγούρα με εκροή υγρού.

Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι έχουμε πιο συχνή επαφή με το νερό, μέσα και από το μπάνιο στη θάλασσα, η εξωτερική ωτίτιδα είναι συχνότερη, αφού ο ακουστικός πόρος παραμένει βρεγμένος περισσότερη ώρα. Συνήθως το νερό που μπαίνει στο αυτί βγαίνει μόνο του, ειδικά όμως το καλοκαίρι μπορεί να παγιδευτεί και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή.

Όταν αισθανθείτε ότι το αυτί βουλώνει, γυρίστε στο πλάι το κεφάλι σας και τραβήξτε ελαφρά το πτερύγιο του αυτιού.  Λίγες σταγόνες καθαρού οινοπνεύματος μπορούν να βοηθήσουν επίσης να εξατμιστεί το νερό. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση την μπατονέτα, καθώς η λάθος χρήση της μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.  Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προληφθεί, οπότε μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο πριν από την έναρξη των θερινών μπάνιων με σκοπό τον καθαρισμό των αυτιών είναι σκόπιμη.

Close Menu