Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα
Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη με όλα τα επακόλουθα αυτής (ξηροστομία, προβλήματα στον ύπνο, ροχαλητό, πρωινοί πονοκέφαλοι, αδιαθεσία, άπνοιες με ενδεχόμενη υπνηλία στη διάρκεια της μέρας) είναι γνωστή ως «Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα» και μια από τις πιο συνήθεις καταστάσεις για την οποία κάποιος απευθύνεται σε ένα ιατρείο Ωτορινολαρυγγολογίας.
Ο ενήλικας ασθενής που έχει ως μοναδικό σύμπτωμα τη δυσκολία αναπνοής από τη μύτη στις περισσότερες των περιπτώσεων πάσχει από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή από υπερτροφία των ρινικών κογχών ή από συνδυασμό τους.
Πιo σπάνια άλλες αιτίες έχουν ως αρχικό και μοναδικό σύμπτωμα τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.
Tο ρινικό διάφραγμα (του χόνδρου που χωρίζει τα δύο ρουθούνια) είναι κατά κύριο λόγο μηχανικός, διαμορφώνοντας το σχήμα των ρουθουνιών και δίνοντας σχήμα και στήριξη στη μύτη. Εάν το αίτιο του προβλήματος είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, αυτό αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά και ονομάζεται πλαστική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος.
Παρά το μύθο που συντηρείται σχετικά με τη χρήση του Laser στη χειρουργική αποκατάσταση του σκολιωτικού διαφράγματος, αυτό δεν έχει καμία θεραπευτική εφαρμογή στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να χειρουργείται ο ασθενής με σκολιωτικό διάφραγμα και συμπτώματα ρινικής δυσχέρειας και όχι ο ασθενής στον οποίο τυχαία διαγιγνώσκεται η σκολίωση.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων έχει τελείως ίσιο διάφραγμα. Η θέση και ο βαθμός σκολίωσης είναι αυτά που θα εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή αέρα στη μύτη και θα προκαλέσουν συμπτώματα στον ασθενή.
Η εκτίμηση του βαθμού σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος θα βασιστεί στην απλή πρόσθια ρινοσκόπηση και την ενδοσκόπηση της ρινικής κοιλότητας με τη βοήθεια ειδικών εύκαμπτων και άκαμπτων ενδοσκοπίων.
Εάν βέβαια, στον ίδιο ασθενή συνυπάρχει δυσμορφία του εξωτερικού της μύτης, τότε μπορεί ταυτόχρονα η επέμβαση να συνδυαστεί και με ρινοπλαστική.