Αλήθειες σχετικά με την ιγμορίτιδα και το ρόλο της ενδοσκοπικής χειρουργικής

sinusitis 500x500 278Η ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα όπως αναφέρεται από τους ασθενείς) είναι η φλεγμονή της μύτης και των παραρρινίων κοιλοτήτων, δηλαδή των κόλπων γύρω από τη μύτη, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ξεκινούν ως ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και ένα ποσοστό αυτών επιπλέκονται με μικροβιακή επιμόλυνση στην πορεία της νόσου.

Ενδοσκόπηση ύπνου

sdΗ επιτυχία της χειρουργικής διόρθωσης του ροχαλητού ή της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας βασίζεται στην εντόπιση των ανατομικών στοιχείων του αεραγωγού που εμπλέκονται και του είδους της απόφραξης που προκαλείται. Μόνο κατά αυτό τον τρόπο ο χειρουργός μπορεί να προτείνει εξατομικευμένη παρέμβαση, βασιζόμενος στα ανατομικά ή άλλα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, η «αθόρυβη» παλινδρόμηση υγρών

palindromisiΤόσο η λαρυγγοφαρυγγική όσο και η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση έχουν μια κοινή αιτία, την παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχους προς τον οισοφάγο-λάρυγγα-φάρυγγα. Οι δύο αυτές καταστάσεις παρατηρούνται όταν ανεπαρκούν οι οισοφαγικοί σφιγκτήρες με αποτέλεσμα να παλινδρομούν όξινα πεπτικά υγρά.

Φαρμακευτική ρινίτιδα: όταν η «θεραπεία» γίνεται νόσος....

allergiki rinitidaΟι περισσοτέροι άνθρωποι έχουν νιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους έντονο μπούκωμα και καταρροή, που μπορεί να οφείλεται σε ένα κοινό κρυολόγημα ή συνάχι, σε οξεία ή χρόνια ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα), σε αλλεργική ρινίτιδα κ.α. Η διακοπή της φυσιολογικής ροής του αέρα μέσα από τη μύτη αποτελεί πολύ ενοχλητικό και δυσάρεστο σύμπτωμα που πολλές φορές επιφέρει εκνευρισμό, κεφαλαλγία, αίσθημα βάρους στα αυτιά κ.α.

Τα πάντα για τις εμβοές

Βουίζουν τα αυτιά μου….

Τα βουητά στα αυτιά ή εμβοές είναι θόρυβοι (κουδουνίσματα, βουίσματα, σφύριγματα κ.α) στα αυτιά ή το κεφάλι του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει αντικειμενική πηγή παραγωγής αυτού του θορύβου.

Οι συχνότερες αιτίες εμφάνισης εμβοών είναι η βαρηκοΐα (οξύ ή χρόνιο ακουστικό τραύμα, πρεσβυακουσία, χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων κ.α), παθήσεις αυτιών (ωτοσκλήρυνση, χρόνια μέση ωτίτιδα, νόσος Meniere κ.α), νευρολογικά προβλήματα, ακουστικά νευρινώματα, λήψη φαρμάκων (ψυχιατρικά, νευρολογικά κ.α), υπέρταση, κακώσεις κεφαλής και πολλές άλλες.

Οι κορυφαίοι μύθοι για τη ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι μια απλή επέμβαση.
Η ρινοπλαστική είναι η πιο πολύπλοκη και απαιτητική επέμβαση στη χειρουργική του προσώπου. Είναι σημαντικό η όποια αλλαγή σε ένα μέρος της μύτης να συνδέεται αρμονικά με τα υπόλοιπα τμήματα της και το πρόσωπο γενικότερα. Λίγα χιλιοστά μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τελικό σχήμα της μύτης. Για παράδειγμα η αφαίρεση της “καμπούρας” της μύτης χωρίς την αλλαγή της κορυφής της μύτης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η κορυφή της μύτης να φαίνεται πολύ μακριά από το πρόσωπο. Αντιστρόφως η αλλαγή της κορυφής της μύτης χωρίς τη μεταβολή των ρινικών οστών, έχει ως απότελεσμα αυτά να φαίνονται ψηλότερα ή πιο φαρδιά. Επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή του σχήματος της μύτης δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία.

Σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα

Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη με όλα τα επακόλουθα αυτής (ξηροστομία, προβλήματα στον ύπνο, ροχαλητό, πρωινοί πονοκέφαλοι, αδιαθεσία, άπνοιες με ενδεχόμενη υπνηλία στη διάρκεια της μέρας) είναι μία από τις πιο συνήθεις καταστάσεις για την οποία κάποιος απευθύνεται σε ένα ιατρείο Ωτορινολαρυγγολογίας.

Ο ενήλικας ασθενής που έχει ως μοναδικό σύμπτωμα τη δυσκολία αναπνοής από τη μύτη στις περισσότερες των περιπτώσεων πάσχει από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή από υπερτροφία των ρινικών κογχών ή από συνδυασμό τους. Πιο σπάνια άλλες αιτίες έχουν ως αρχικό και μοναδικό σύμπτωμα τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

Ρινοπλαστική

Δυσμορφία σχήματος μύτης – Ρινοπλαστική

“Η ομορφιά είναι μία μορφή ιδιοφυίας, στην πραγματικότητα είναι ανώτερη της ιδιοφυίας καθώς δεν απαιτεί καμία επεξήγηση….” Oscar Wilde.

Η μύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου, συντελώντας σημαντικά στην έκφραση και την αρμονία του. Μία μύτη με εντονη δυσμορφία, όπως μία μύτη με ύβο ή μία λοξή μύτη, διαταράσσει τη συμμετρία του προσώπου και κατά αυτό τον τρόπο την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ασθενούς. Εκτός των αισθητικών συνεπειών, η δυσμορφία της μύτης πολλές φορές συνυπάρχει με λειτουργικές διαταραχές, όπως δυσκολία στη ρινική αναπνοή. 

Ροχαλητό και ΩΡΛ

Το ροχαλητό αποτελεί ένα συνηθισμένο "ενοχλητικό" σύμπτωμα τόσο για τον/την ασθενή όσο και για τον/την σύντροφο του και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υποδηλώνει την ύπαρξη παθολογικού προβλήματος. Υπολογίζεται το 40% των ανδρών και το 20% των γυναικών ροχαλίζουν, ιδιαίτερα όταν κοιμούνται ανάσκελα, μετά από ένα βαρύ γεύμα ή μετά απο την κατανάλωση αλκοόλ ή καπνού.

Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό αποτελεί τον ήχο που παράγεται από τις ταλαντώσεις των μυικών τοιχωμάτων του φάρυγγα όταν υπάρχει απόφραξη σε οποιαδήποτε σημείο της αναπνευστικής οδού από τη μύτη μέχρι το λάρυγγα.

Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις

Τα “κρεατάκια”, ή πιο σωστά οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, αποτελούν τη συχνότερη αιτία της ρινικής απόφραξης και ροχαλητού στην παιδική ηλικία. Τα “κρεατάκια” είναι η διόγκωση του λεμφαδενοειδούς ιστού που φυσιολογικά υπάρχει στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, στο βάθος της μύτης.

Ρόλος των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι η παροχή άμυνας - ανοσίας στον οργανισμό, λειτουργώντας ως ένα φίλτρο εξωγενών παραγόντων (όπως βακτήρια, ιοί, περιβαλλοντικές ουσίες κ.α) και “αναγκάζοντας” τον οργανισμό να παράξει αντισώματα έναντι αυτών. Είναι, λοιπόν, μύθος η άποψη που συντηρείται ότι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις δεν προσφέρουν στον οργανισμό του παιδιού και πρέπει να αφαιρούνται. Συνήθως, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποκτούν το μεγαλύτερο μέγεθος τους περί της ηλικίας των 3 ετών, ενώ στα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να συρρικνώνονται μετά τα 5 τους χρόνια και εξαφανίζονται τελικά στην εφηβεία.

Ιγμορίτιδα, ο ρόλος της ενδοσκοπικής χειρουργικής

Η ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα όπως αναφέρεται από τους ασθενείς) είναι η φλεγμονή της μύτης και των παραρρινίων κοιλοτήτων, δηλαδή των κόλπων γύρω από τη μύτη, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ξεκινούν ως ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και ένα ποσοστό αυτών επιπλέκονται με μικροβιακή επιμόλυνση στην πορεία της νόσου. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ρινοκολπίτιδας αποτελούν η απόφραξη της φυσιολογικής ροής των εκκρίσεων των παραρρινίων (έντονη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, μακρά παραμονή πωματισμού στη μύτη ή ύπαρξη ξένου σώματος), οδοντογενείς φλεγμονές των ιγμορείων κ.α.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο:

2314 022 425

Ενημερωτικό δελτίο

fb
tw
gplus

Σχεδιασμός - Κατασκευή: Ιατρικό Marketing – Healthmarketing.gr